Szúnyoggyérítés tizenhat vármegyében és Budapest hat kerületében

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bejelentése szerint a héten széles körű szúnyoggyérítésre kerül sor tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján összesen 86 ezer hektáron végeznek szúnyogirtást. A kezelések Komárom térségében, Budapest bizonyos kerületeiben, a Csepel-szigeten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Baján, Mohácson, a Dráva mentén és a vízpart közeli településeken zajlanak. Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegyék számos településén is végrehajtanak földi kémiai beavatkozásokat.

A védekezés a kifejlett szúnyogok ellen platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel történik, az esti és éjszakai órákban. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki, így a méhek és más nappal aktív rovarok nem érintettek a beavatkozásban.

A nagy hőség miatt légi kémiai kezelésekre továbbra sem kerül sor, mivel ezeket csak napnyugta előtt lehetne elvégezni, amikor a szúnyogok még nem repülnek aktívan. A gyérítések pontos ütemezését a katasztrófavédelem honlapján lehet megtekinteni.

A közlemény szerint a kánikulában a szúnyogok viselkedése megváltozik, aktivitásuk későbbre tolódik, de továbbra is tömegesen vannak jelen. A Dunántúlon különösen erős a szúnyogártalom, ahol a korábbi áradások és esőzések következtében nagy számban jelentek meg a vérszívók. A nappali forróságot a legtöbb szúnyogfaj elkerüli, igyekeznek árnyékos területeken, fák és bokrok védelmében átvészelni a meleget. Napnyugta után, a szokásosnál akár több órával később is találkozhatunk velük, és vannak olyan fajok, amelyek az extrém hőmérsékleti viszonyokat is jól tűrik.

A szúnyogok utánpótlását biztosító árterületek többsége már felszáradt, így a lárvák számát csökkentő szervezett biológiai gyérítések lezárultak. Az inváziós fajok a lakókörnyezetünkben fejlődnek, míg az árterületekről a hazánkban honos szúnyogok repülnek ki.