Hét új kórházvezetőt nevezett ki Pintér Sándor

Hét kórházi intézményvezető kinevezéséről döntött Pintér Sándor belügyminiszter, amit a tárca is megerősített.

Pintér Sándor belügyminiszter és egyben Országos Kórházi Főigazgató hat vidéki és egy fővárosi kórház élére nevezett ki új intézményvezetőket. A belügyminiszter tavaly decemberben mentett fel több kórházigazgatót a posztjáról, összesen 24 intézményvezetőt rúgott ki, köztük 2 országos intézet vezetőjét, 7 megyei és 15 városi kórház igazgatóját. Több évtizedes távlatban nem volt példa arra a magyar egészségügyben, hogy egyszerre ennyi vezetőt mentsenek fel. Érdekesség, hogy nem ugyanoda nevezett ki újabb vezetőket – bár vannak átfedések.

Az eredményes pályázati eljárást követően Pintér Sándor belügyminiszter 2024. július 15-i hatállyal hat vármegyei kórház és egy budapesti centrumkórház élére nevezett ki intézményvezetőket.

Az érintett intézmények és azok új vezetői a következők:

  • Dr. Gondos Miklós a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet élére kerül.
  • Dr. Szilágyi Dániel Örs a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet vezetője lesz.
  • Dr. Bakos Gábor a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat fogja irányítani.
  • Dr. Virág József PhD a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház élére áll.
  • Dr. Ajzner Éva Borbála a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház vezetését veszi át.
  • Kis Zoltán Károly a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház új vezetője lesz.
  • Dr. Czinkotay Frigyes a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházat fogja vezetni.

Ahogy arról beszámoltunk, még tavaly decemberben mentett fel több kórházigazgatót Pintér Sándor, Országos Kórházi Főigazgató, viszont azok a felmondások december 31-én léptek hatályba. Azóta a kórházakat pedig beszippantotta az adósságspirál, amelyből nemigen látják a kiutat. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke szerint a kórházigazgatók tömeges menesztése mögött az intézmények adósságának növekedése vagy egy szerkezeti átalakítás előkészítése állhat.

A Népszava júniusban arról írt, hogy bentlakásos rendőrségi kiképzésen kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik a tavaly év végén váratlanul felmentett főigazgatók helyére kerülnek.