Pikó András: Lázár János üzenete nem ajánlat, hanem zsarolás

Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter ajánlata, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építésével kapcsolatos, valójában zsarolás, nem pedig ajánlat.

Pikó András a Facebook-oldalán fejtette ki véleményét, amely szerint Lázár János ajánlata – miszerint, ha valakinek nem tetszik a fejlesztés, költözzön el – a Magyar Katolikus Egyház és a kormány valódi szándékait tükrözi. A polgármester szerint a Pázmány-projekt nem kíván a környezetbe illeszkedni, hanem dominálni akarja azt, és a bontás, valamint az építés során tönkre fogja tenni az ott élők házait és lakásait.

Pikó András kritikája szerint a kormány és az egyház úgy viselkedik a palotanegyediekkel, mint a gyarmatosítók az őslakosokkal, figyelmen kívül hagyva a beruházás romboló hatásait és az állampolgárok véleményét. A polgármester szerint a lakók kényszerülhetnek elhagyni otthonaikat és életüket, és bár a kormányhatározat módosította a projekt ütemezését, még mindig van lehetőség a változtatásra.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építése kapcsán Lázár János korábban ígéretet tett a társadalmi egyeztetés folytatására. Pikó András szerint a lakossági véleményezés eredménye nyilvános, és a palotanegyediek válaszokat várnak ezekkel kapcsolatban. A polgármester úgy véli, hogy a beruházás másképp is megvalósulhatott volna, ha valódi társadalmi egyeztetés történik, és kialakul egy mindenki számára elfogadható kompromisszum.

Az előzmény: ez volt Lázár János ajánlata

Lázár János ajánlata, amelyre Pikó András reagált, a kerületi lakóknak szólt, és a Pázmány Campus környezetének megújítását ígérte. Az ajánlat tartalmazta a közvetlen szomszédságban lévő utcák társasházainak homlokzatának felújítását, a közterületek, járdák, útburkolatok és közmű-infrastruktúra megújítását, valamint zöldítést és faültetést. Emellett vételi ajánlatot tettek azoknak a lakástulajdonosoknak is, akiknek ingatlanjai a campus közelében találhatók.

Lázár János szerint a beruházás nemcsak egy új egyetemi campus létrehozását jelenti majd, hanem a környezet megújulását is. A miniszter azt is kiemelte, hogy a VIII. kerület vezetése többszöri kérés ellenére nem volt hajlandó megvitatni a campus beruházáshoz kapcsolódó terület rendezését és fejlesztését.