Kezdődik a tartalékosok kiképzése Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában – tájékoztatta a közmédiát Huszár Ferenc ezredes.

A területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot vállaló fiatalok először adategyeztetésen és orvosi vizsgálaton esnek át, majd szerződést kötnek velük, és megkapják az egyenruhájukat, felszerelésüket. Emellett tájékoztatást kapnak a következő öt hét programjáról, amely során alapkatonai képességekre tesznek szert, részt vesznek lőkiképzésen, harcászatot tanulnak, valamint egészségügyi és műszaki ismereteket sajátítanak el. Az alapkiképzés végén ünnepélyes katonai esküt tesznek, amelyhez katonai alaki fogásokat is elsajátítanak – részletezte a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezredének parancsnoka.

Az öt hét elteltével mindenki záróvizsgát tesz, amely során felmérik, hogy a résztvevők teljesíteni tudják-e az alapkiképzésen előírt kötelezettségeket. A kiképzést követően a fiatalok visszatérnek a hétköznapi életükbe, de tartalékos katonaként további felkészítésben részesülnek az adott területi zászlóaljaknál. Itt olyan további képzéseken vehetnek részt, mint például a géppuskakezelés, távcsövespuska-kezelés vagy aknavető-felkészítés – sorolta a lehetőségeket Huszár Ferenc ezredes.

A Magyar Honvédségbe folyamatosan lehet jelentkezni, már online is. A jelentkezés után a toborzó kollégák felkeresik az érdeklődőket. Havasi Gergő szakaszvezető, aki az MH 2. Sportszázadának tagja és a területvédelmi tartalékos kampány „arca”, elmondta, hogy a területvédelmi tartalékosként való szolgálatot választotta, mert érezte az elhívást, hogy tegyen valamit a lakóközösségéért, a családjáért és az országáért. Havasi szerint a Magyar Honvédség berkein belül, sportolóként és területvédelmi tartalékosként tudja a legaktívabban szolgálni az országot.

A szakaszvezető hozzátette, hogy a bevonulók számtalan kalandra és élményre számíthatnak, miközben hasznos tudást is szereznek, amelyet a civil életben is kamatoztathatnak. Havasi Gergő kiemelte, hogy a kampány június 17-i indulása óta már több mint hétszázan jelentkeztek a Magyar Honvédségbe.