Egyre jobban terjed egy nemi betegség Magyarországon

Az elmúlt öt év során jelentősen, kétharmadával nőtt a szifiliszes esetek száma Magyarországon. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke szerint ez a tendencia azzal magyarázható, hogy az emberek egyre kevésbé védekeznek a nemi betegségek ellen, és ha tüneteik vannak, inkább saját magukat kezelik, nem pedig szűrésre mennek.

A szakember az InfoRádióban elmondta, hogy 2023-ban 151-gyel több szifiliszes beteget regisztráltak, mint az előző évben, és 2019-hez képest 430-cal nőtt a betegek száma. Emellett a gonorrhoeás esetek száma is emelkedik, egy év alatt kétezerrel többet diagnosztizáltak.

Várkonyi Viktória kiemelte, hogy tavaly 15 veleszületett szifiliszes esetet is azonosítottak, ami a bőr- és nemigyógyász szakorvos szerint járványügyi szempontból intő jelnek tekinthető, mert a kismamák vagy nem lettek kiszűrve, vagy a várandósság alatt kapták el a fertőzést.

A tiszteletbeli elnök hozzátette, hogy a kismamák vagy nem lettek kiszűrve, vagy a várandósság alatt kapták el a fertőzést. A fiatal felnőttek és az 50 év felettiek körében nőtt leginkább az említett nemi betegségek esetszáma.

Várkonyi Viktória szerint a kezelésbe vett férfiak száma mindig magasabb, mivel náluk hamarabb jelentkeznek a tünetek, és gyakoribb a partnerváltás. Azonban megjegyezte, hogy ez a tendencia a nőkre is egyre inkább jellemzővé válik. A betegek számának növekedése a népesség szexuális aktivitásának növekedését jelzi.

A szakember szerint a szifiliszes esetszámok növekedése nem mindig véletlen fertőzésekre vezethető vissza, de vannak olyan esetek, amikor az érintettek akaratuk ellenére fertőződtek meg partnerüktől. A jelenlegi szifiliszes esetszámok meghaladják a HIV-fertőzés megjelenése előtti időszak adatait.

Az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese szerint az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől, miközben ezek a betegségek megfelelő védekezéssel megelőzhetők lennének.