A Fidesz–KDNP támogatottságának csökkenése a választások óta

A Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága csökkent a választások óta, míg a Tisza Párt enyhe növekedést mutat. A választásokat követően gyakran megfigyelhető, hogy a győztes pártok támogatottsága növekszik, azonban a Fidesz–KDNP esetében a válaszadók 41 százaléka, a teljes népesség 31 százaléka szavazna rájuk, ami kisebb arány a korábbi közel 45 százalékos EP-választási eredményüknél.

A Tisza Párt, amely az EP-választáson a szavazatok közel 30 százalékát szerezte meg, a választók 31 százalékának, a teljes népesség 23 százalékának támogatását élvezi jelenleg, ami 1,5 százalékpontos többlet a választási eredményükhöz képest. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a Tisza Párt aratta a legnagyobb relatív sikert a választáson.

A többi párt támogatottsága a következőképpen alakul: A Mi Hazánk önálló EP-listája közel 7 százalékot kapott, jelenleg a pártválasztók 5, a teljes népesség 4 százaléka szavazna rájuk. A DK-MSZP-Párbeszéd összefogás a választáson 8 százalékot ért el, de a kutatás külön mérte őket, mivel összefogásuk jövője kérdéses. A DK jelenleg a pártválasztók 7, a teljes népesség 5 százalékának támogatását élvezi, az MSZP-re a pártválasztók 3, a teljes népesség 2 százaléka szavazna, míg a Párbeszéd támogatottsága az egy százalékot sem éri el. Összesen a három párt a pártválasztók 10, a teljes népesség 7 százalékának szavazatát kapná.

Az MKKP a választásokon elért 3,6 százalékos eredményüknél jobban teljesít, a pártválasztók 6, a teljes népesség 4 százaléka szavazna rájuk. A Momentum támogatottsága a választási eredményükkel összhangban van, a pártválasztók 4, a teljes népesség 3 százaléka támogatja őket. Az LMP teljesen lenullázódott a választást követően. Vona Gábor 2RK pártja és a MEMO is nulla százalékon állnak. A Jobbik és az MMN támogatottsága a pártválasztók körében 1 százalékos, a teljes népességben 0 százalék, a Nép Pártja és a Szocialisták és Demokraták nem indultak a választáson, előbbi 0-0 százalékon áll, utóbbiak a teljes népesség és a pártválasztók 1-1 százalékának szavazatát tudhatják magukénak. A bizonytalanok aránya 26 százalék.

A kutatás módszertanáról annyit érdemes tudni, hogy ezer fő telefonos megkérdezésével készült 2024. július 3. és július 8. között, nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára, a hibahatár +/- 3,2 százalék.