Gödöllői HÉV vonalának biztonságát erősítik

A gödöllői HÉV vonalán a bűncselekmények számának növekedése miatt a MÁV rendészeit testkamerákkal szerelik fel, mobil védelmi csoportot hoztak létre, és a rendőrség is megerősítette jelenlétét.

2024 első felében 49 bűncselekmény történt a gödöllői HÉV-en, ami alapján 20 büntetőeljárás indult, főleg kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények miatt. Összehasonlításként a MÁV adatai szerint napi körülbelül 40 ezer utas használja ezt a vonalat, így a vizsgált időszakban 7 millió utazás valósult meg. A rendőrség szerint a vonal bűnügyi fertőzöttségét ezek a számok nem támasztják alá, de a helyzetet nem akarják bagatellizálni. A MÁV azonnali intézkedéseket hozott, és a rendőrség is megerősítette jelenlétét a térségben.

A rendőrség szerint Kerepes bűnügyileg nem tekinthető erősen fertőzött városnak, ellentétben azzal, amit korábban a média állított. Gyuricza László, Kerepes polgármestere szerint a HÉV-en utazók nagy része a településére jár, ahol kábítószert szerezhetnek be. Lauda Zoltán, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője szerint a HÉV megítélése nem egyszerű, és bár előfordulnak bűncselekmények, a rendőrség szeretné közölni a nyilvánossággal a tényeket.

A rendőrség ellenőrzéseket fokozott, és jelentősebb elfogások is történtek a térségben. Két jelentős drogfogásról is beszámoltak: Kistarcsán másfél kilogramm kábítószert, és 200 millió forintot foglaltak le, míg egy másik csoportnál 10 kilogramm pszichoaktív anyagot és 700 millió forintot találtak. A rendőrség a közösségi média bejegyzéseket is figyelemmel kíséri, de a bejelentések alapján folytatják az eljárásokat.

A MÁV-HÉV vezérigazgatója, Nagy Gábor szerint az utaspanaszok alapján egyre többen utaznak tudatmódosító szer hatása alatt a HÉV-en. A gödöllői vonalon a rendészek 2024-ben már 1634 alkalommal intézkedtek, ami jelentősen meghaladja a többi vonal esetszámát. A MÁV több intézkedést is hozott, többek között növelték a rendészeti létszámot, testkamerákat vezettek be, és mobil védelmi csoportot állítottak fel, amely 6-8 percen belül kivonul a bejelentésekre.

A HÉV-állomásokat nagy számú kamerával látták el, de a HÉV-rendészek intézkedési jogköre korlátozott. A MÁV-HÉV vezérigazgatója szerint a szerelvények bekamerázásától nem zárkóznak el, de a gödöllői vonalon lévő régi járművek miatt ez nehézségekbe ütközik. A H8-as és H9-es HÉV utasforgalmában nincs érdemi visszaesés a bűncselekmények miatt, sőt, a járvány vége óta emelkedő tendenciát tapasztalnak. Az utaspanaszokból kiderül, hogy a problémás eseteket általában ugyanaz a négy-öt személy jelzi. A munkatársaikat érő atrocitások száma nő, ami további intézkedésekre sarkallta a MÁV-t.