A debreceni reptér megrepedt kifutójának javítása

Elkészültek a debreceni reptér megrepedt kifutójának első javítási munkálataival, és a város polgármestere szerint a hétvégén befejeződtek ezek az első ütemű munkálatok. A polgármester, Papp László a Facebookon közölte a hírt, és mellékelt egy képgalériát is, amelyen a kifutó károsodásai láthatók.

A javítások második ütemével kapcsolatban Papp László azt írta, hogy a hét elején várható a befejezés, és a hét második felében tervezik a forgalom újraindítását. A cikk írásának idején a második ütem befejezéséről még nem érkezett hír, de a polgármester ígérete szerint a következő hét második felében újra indulhat a forgalom.

A javítások idejére a debreceni reptérről érkező és onnan induló járatokat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre irányították át. A polgármester szerint ez a terelés többnyire sikeres volt, azonban egy londoni járatot törölniük kellett.

A kifutó meghibásodását a hőség okozta, amikor két betontábla túltágult és megrepedt. A polgármester tájékoztatása szerint a 4000 betontáblából álló pályán több helyen is dilatációs hézagokat vágnak, hogy csökkentsék a hasonló események kockázatát a jövőben. Emellett a repülőtér személyes, online és telefonos tájékoztatási központot hozott létre az utasokat ért kellemetlenségek minimalizálása érdekében, melyről a www.debrecenairport.com oldalon tájékozódhatnak.

Papp László kitért arra is, hogy a légitársaságokkal együttműködésben eddig 10 induló és 10 érkező járatot sikerült átirányítaniuk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Azonban egy londoni járat törlése elkerülhetetlenné vált pénteken.

A debreceni reptérről időközben az is kiderült, hogy a kezelését a magyar állam által nemrég felvásárolt Budapest Airport veszi át.

Ez a havaria helyzet is ráirányította a figyelmet arra, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér milyen fontos szerepet tölt be a régió és a város közlekedési, gazdasági és turisztikai életében.

– írta Papp László a posztjában, amelyhez fotókat is mellékelt.