Hétvégi és éjszakai rendőri jelenlét erősítése a bulinegyedben

A rendőrség megerősített éjszakai és hétvégi járőrözéssel védi a lakók és szórakozók biztonságát a fővárosi bulinegyedben. Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette a Belső-Erzsébetvárosban végzett vizsgálat eredményeit, amelyek a közbiztonság erősítésére irányultak.

A bulinegyed körülbelül négyzetkilométernyi területet foglal magában, beleértve a Budapest V. kerületének Erzsébet és Deák terét, a Széchenyi István teret, a VI. kerület Király és Nagymező utcáját, valamint a VII. kerület Rákóczi útjának Blaha Lujza tér és Király utca közötti szakaszát, továbbá a Nagykörút vonalát a Blaha Lujza tértől a Jászai Mari térig. Ez a terület több rendőrség hatáskörébe tartozik, ahol a turisták egy éjszaka alatt illetékességi területek között váltogatják a szórakozóhelyeket.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint Belső-Erzsébetvárosban hétfőtől szerdáig 32, míg csütörtöktől szombatig 58 rendőr lát el járőrszolgálatot. Emellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) havi egy nagyobb bűnügyi és rendészeti ellenőrzést is végrehajt, amelyen a rendőri állomány és a társszervek átlagosan 100–150 fővel vesznek részt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a közbiztonság erősítése érdekében elsősorban az éjszakai órákban van szükség a fokozott rendőri jelenlétre, amit a tapasztalatok és statisztikák is alátámasztanak. Májusban a kormány megvizsgálta a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét és arra jutott, hogy a helyzet beavatkozást igényel, különös tekintettel a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvényekre.

Niedermüller Péter, a kerület polgármestere korábban kifejtette, hogy ezeket az intézkedéseket évek óta kérte, miközben érdemi választ nem kapott. Az utóbbi években, miközben egyre csökkent a rendőrségi jelenlét a kerületben, a bűncselekmények száma ezzel párhuzamosan nőtt. A polgármester felajánlotta az önkormányzat segítségét három területen: az új rendőrőrsnek segítenek helyet találni, annak felújításában és fenntartásában is részt vállalnak, szolgálati lakásokat adnak a kerületben szolgáló rendőröknek, valamint folytatják a kamerarendszer modernizálását.