A magyarok többsége nem használ megfelelő napvédelmet

A magyar lakosság kevesebb mint fele alkalmaz magas faktorszámú napvédő termékeket, ami aggodalomra ad okot, tekintettel a bőrrák magas hazai előfordulási arányára. Egy friss kutatás szerint csupán 8% használ egész évben fényvédő krémet, és csak 43% alkalmaz nyáron magasabb faktorszámú terméket, miközben az UV-sugárzás rendkívül magas Magyarországon.

A napozás veszélyeire való figyelemfelhívás kiemelten fontos, hiszen évente 21 ezer hámsejt eredetű bőrrákot és 2500 melanomát diagnosztizálnak az országban. A világos bőrűek körében különösen magas a kockázat, 100 emberből 33-at érinthet a bazalioma, a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat.

A megelőzés érdekében az Affidea Magyarország és a Dr. Kelen ingyenes melanomaszűrést szervezett, ahol a résztvevők több mint 7%-ánál találtak kezelést igénylő eltérést. A daganatos megbetegedések jelentős részét a bőrrák teszi ki, évente több mint 70 ezer új esetet regisztrálnak, és 30 ezren halnak meg daganatos betegség következtében.

A rendszeres ön- és szűrővizsgálatok életmentőek lehetnek, különösen a melanoma esetében, amelynek kialakulásában a túlzott napozás és a megfelelő fényvédelem hiánya is szerepet játszik. Az anyajegyek rendszeres ellenőrzése nem csupán esztétikai, hanem egészségmegőrzési szempontból is fontos, hiszen korai felismeréssel a bőrrák gyógyítható.

A szűrés különösen fontos azok számára, akik világos bőrűek, családjukban előfordult már melanoma, sokat tartózkodnak a napon, gyakran látogatnak szoláriumot, vagy sok és szabálytalan formájú anyajegyük van. Az éves bőrvizsgálat mindenki számára ajánlott, különösen azoknak, akik bőrrákra hajlamosító tényezőkkel rendelkeznek.