Fidesz tervei a határon túli választókerületekről

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa szerint a Fidesz új egyéni választókerületeket tervez létrehozni a határon túli magyarlakta területeken.

Magyar Péter vasárnapi YouTube-élő adásában beszélt arról, hogy a Fidesz a választókerületek átrajzolását tervezi, ami a Tisza Párt szerint a határon túli magyarlakta területeket is érintené. Magyar szerint a Fidesz a környező országokban, mint például Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Délvidéken hét egyéni választói körzetet hozna létre.

A Tisza Párt alelnöke elmondta, hogy a Fideszben pánikot okozhatott, hogy a Tisza Párt már most győzött volna több körzetben, ha országgyűlési választások lettek volna. Magyar Péter hozzátette, hogy a Fidesz már ősszel előállhat ezekkel a tervekkel, és ha ez megtörténik, a Tisza Párt bíróságon támadná meg őket, ha indokoltnak látják.

A politikus arról is beszélt, hogy a határon túli magyarok levélben szavazhatnak, míg a külföldön élők csak akkor, ha van magyar lakcímük. Magyar Péter szerint ez nagyobb probléma, mint amilyennek tűnik, és a Fidesz tervei komoly aggodalomra adnak okot.

A Tisza Párt a Néppárthoz csatlakozott, és Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a párt a magyar érdekeket fogja képviselni. A politikus bejelentette, hogy a párt részletes programot készít, és konzultációt indít az országban, hogy a Fideszre rákényszerítsék a szakmai párbeszédet.

A sajtószabadság kérdése is napirendre került, Magyar Péter szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálódásai miatt aggódnak, és készülnek tüntetéseket szervezni, ha úgy érzik, hogy a független médiumokat, mint az Átlátszó, a Telex vagy a 444, fenyegetnék. Magyar végül elnézést kért a 444-től, amiért korábban azzal vádolta őket, hogy forráskritika nélkül átvettek egy cikket a Riposttól.