Zenészek milliárdos jogdíjakban részesülnek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki kilencvenezernél több magyar és külföldi zenésznek.

Az EJI a 2023. évi zenei jogdíjfelosztás során a rádiós, televíziós sugárzási és háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat osztotta fel. Összesen 160 milliónál is több magyarországi zeneszámot dolgoztak fel, és mintegy 67 ezer előadóművész részesült jogdíjban a több mint tízmillió elhangzás feldolgozása után.

A jogdíjak közül 1,3 milliárd forint származik a rádiós és televíziós jogdíjakból. A háttérzenei felhasználásokból származó jogdíjakat pedig 150 millió elhangzás alapján osztották fel. Ezen felhasználások során volt olyan felvétel, amit hatvanezer alkalommal játszottak le üzletekben és szálláshelyeken.

A bolti háttérzenék esetében a magyar felvételek aránya alacsony, kevesebb mint tíz százalék, de a tíz legmagasabb jogdíjat kapó előadó között idén is akad magyar. Az EJI által felosztott jogdíjakból azok az előadók is részesülnek, akiknek a felvételeit évtizedekkel ezelőtt rögzítették, és ma is hasznosítják az MTVA és a Fotexnet. Az érintett előadók között az EJI 200 millió forintnál is többet osztott fel.

A jogdíjfelosztás eredményeképpen csaknem hetven előadó jogdíja meghaladta az egymillió forintot. A jogdíjakból a már kevésbé aktív előadók is részesülnek, beleértve a közmédia által készített felvételek előadóit és az 50 évnél régebbi felvételek előadóművészeit. A jogdíjfelosztás során több mint 600 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.