Vigyázat, csalók!

Csalók a rendőrség nevében küldenek sms-t késedelmes fizetésről értesítve, de az üzenet egy adathalász oldalra, a hu-police.net-re irányít, amelynek semmi köze a hivatalos rendőrségi oldalhoz.

Az sms-ben található linkre kattintva az emberek bankkártyaadatait próbálják megszerezni a tolvajok, beleértve a kártya számát és a CVC-kódot is, amelyekkel aztán hozzáférhetnek a számlákhoz. A rendőrség már korábban is figyelmeztetett a hasonló adathalász módszerekre, amelyekben a csalók be nem fizetett közigazgatási bírságokra, gyakran tilosban parkolásra hivatkozva értesítik az áldozatokat.

A rendőrség sajtóosztálya arra figyelmeztet, hogy az ilyen üzeneteket azonnal törölni kell, és semmiképpen sem szabad megadni semmilyen személyes vagy bankkártya adatot. Hozzátették, hogy a rendőrség hivatalos e-ügyintézési portálja kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ címen érhető el.

A rendőrség emellett bejelentette, hogy egy Mátrix Projekt néven indított kezdeményezéssel, amelyben 300 szakember vesz részt, fokozzák a kiberbűnözők elleni harcot. Az akciót az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályán belül a Kiberstratégiai Osztály munkatársai koordinálják, akik a teljes kibervédelmi tevékenységet összehangolják és a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek.

A területi nyomozóhatóságok – így a vármegyei rendőr-főkapitányságok, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is bővítették és erősítették szakterületen jártas munkatársakkal. Az egység a bűncselekmények felderítésétől kezdve az ügyek vádemeléséig összehangoltan dolgozik, és a koordinációknak köszönhetően több szervezett bűnözői csoportot sikerült felszámolniuk, ami a regisztrált bűncselekmények számának csökkenésében is megmutatkozott.

Azonban a csaló sms-ek miatt indított eljárások számáról a rendőrség nem rendelkezik statisztikai adatokkal.