Toszkánában támogatják a letelepedést

Az olasz hatóságok jelentős összegeket ajánlanak fel azoknak, akik a toszkán hegyvidéki falvakban szeretnének új otthont teremteni. A pályázat keretében tíz- és harmincezer euró közötti összeget nyújtanak a felújításokra, hogy a kihalófélben lévő települések újra benépesüljenek.

A toszkán ingatlanpiac ismert magas árai ellenére a hatóságok most pénzzel ösztönzik azokat, akik a dimbes-dombos vidéken képzelik el életüket, akár 12 millió forintnak megfelelő összeget is nyerhetnek a pályázók. A jelenség nem új, Olaszország több részén is megfigyelhető, hogy a falvak elnéptelenednek, mivel sokan a jobb munkalehetőségek reményében városokba költöznek.

A szardíniai Ollolaiban már korábban is próbálkoztak hasonló kezdeményezésekkel, ahol egy euróért kínáltak házakat, és bár a költségek néha magasabbak voltak a tervezettnél, az új tulajdonosok szerint a felújítás megérte a befektetést. A sikeres szardíniai és szicíliai programok után Toszkánában is elindították a Residenzialità in montagna 2024 programot, amelynek célja a hegyvidéki területek benépesítése és gazdasági fellendítése.

A pályázat keretében az ötezernél kevesebb lakosú településeken kell új életet kezdeniük a jelentkezőknek, Toszkánában ilyenből 119 található. A program honlapján olvasható, hogy a cél a hegyvidéki területek társadalmi-gazdasági revitalizációja. Stefania Saccardi, Toszkána regionális alelnöke szerint a toszkán hegyek páratlan szépségű területek, ahol elnéptelenedett falvak várják, hogy újra felfedezzék őket.

A pályázati feltételek szerint a jelentkező lehet olasz, uniós, vagy akár nem uniós állampolgár is, amennyiben rendelkezik legalább 10 éves uniós tartózkodási engedéllyel. A jelentkezőnek olasz lakhellyel kell rendelkeznie, és nem élhet úgynevezett hegyi közösségben. A felújítás költségeinek legfeljebb a felét, maximum harmincezer eurót nyerhetnek el a pályázók, akik vállalják, hogy az ingatlan lesz az új elsődleges otthonuk.

A toszkán régió 2,8 millió eurót különített el erre a célra, a pályázati űrlap a program honlapjáról tölthető le, a jelentkezési határidő pedig július 27., közép-európai idő szerint 13 óra.