Több mint 800 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

Az idei év első hat hónapjában több mint 800, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett, és a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede 150-nél is több esetben avatkozott be azonnal. A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből származott.

A tűzszerészeket idén többször is riasztották különböző vármegyékben talált robbanóeszközök miatt. Pest vármegyében és a fővárosban összesen 67 alkalommal kellett 24 órán belül intézkedniük, míg Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében pedig 10 esetben volt szükség sürgős beavatkozásra.

Az év első felében a tűzszerészek körülbelül 10,8 tonna robbanóeszközt semmisítettek meg, amelyek jellemzően a második világháborúból maradtak vissza. A megsemmisítéshez több mint 210 kilogramm robbanóanyag felhasználására volt szükség.

Fejér vármegyében több helyszínen is találtak robbanóeszközöket, többek között Nagyegyházán, Székesfehérvár és Zámoly között, valamint a Pusztaszabolcs melletti Felsőcikolapusztán. Pest megyében, Üllőn római kori leletek között, Dunavarsányban egy horgásztó partján, Piliscsabán egy családi ház kertjében, és Gödöllőn építési munkák során kerültek elő robbanóeszközök.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szerencsen egy mezőgazdasági gépbe szorult gránátot, Sátoraljaújhelyen a Bortemplom tornyában egy gránátot találtak. Komárom-Esztergom megyében, Csép külterületén 63 darab aknavetőgránátot, Nógrád megyében, Balassagyarmaton és Erdőkürtön német repeszromboló gránátokat és egy szovjet légibombát találtak.

Somogy megyében, Siófokon egy bevásárlóközpont parkolójának közelében, és a Csepeli Szabadkikötő területén is robbanóeszközöket találtak és szállítottak el a tűzszerészek.

(MTI)