Az OpenAI titkos incidensének részletei

Tavaly év elején az OpenAI rendszereit hackerek törték fel, és a New York Times nyomozása szerint hozzáférhettek a cég legújabb mesterséges intelligencia technológiáihoz. A vállalat szerint azonban az AI-modellt tároló adatbázisok és a felhasználók személyes adatai sértetlenek maradtak.

Az OpenAI vezetői 2023 áprilisában tájékoztatták a dolgozókat és az igazgatótanácsot az incidensről, de mivel a hackertámadás nem érintette a felhasználók és partnerek adatait, a részleteket nem hozták nyilvánosságra.

A cég munkatársai között felmerült az aggodalom, hogy a támadás mögött Kína vagy más politikai hatalom állhat, de a vezetőség szerint a támadóknak nem voltak kapcsolataik külföldi kormányokkal. A vezetés úgy ítélte meg, hogy nemzetbiztonsági kockázat nem állt fent, így az FBI-t és más bűnüldöző szerveket nem értesítették.

Az OpenAI egyik AI-biztonságért felelős műszaki menedzsere, Leopold Aschenbrenner, aki idén tavasszal távozott a cégtől, aggodalmát fejezte ki a külföldi aktorok támadásainak megelőzésével kapcsolatban. Aschenbrenner szerint a kirúgása ezen aggodalmak miatt történt, azonban az OpenAI ezt cáfolja, és hangsúlyozza, hogy nem ezek az aggodalmak vezettek az elszakadáshoz.

Az OpenAI szóvivője, Liz Bourgeois, a következőképpen reagált: "Nagyra értékeljük az aggodalmakat, amelyeket Leopold az OpenAI-nál felvetett, és nem ezek vezettek az elszakadásához. Miközben osztjuk a biztonság iránti elkötelezettségét, nem értünk egyet azokkal az állításokkal, amelyeket azóta a munkánkkal kapcsolatban tett".

A biztonsági kérdésekkel kapcsolatos viták nem új jelenségek az OpenAI-nál. Idén tavasszal a vállalat feloszlatta azt a részleget, amely az embernél okosabb mesterséges intelligencia rendszereket felügyelte, mivel a vezetőkkel nem sikerült megegyezni a biztonsági kérdésekben.