Orbán Viktor a rádióban beszél

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar rádióban tett nyilatkozatot, amelyben többek között a béketárgyalásokról, az európai politikai helyzetről és a kereskedelmi háború veszélyéről beszélt.

Orbán Viktor a rádióinterjúban kifejtette, hogy a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni, és Magyarországnak tudnia kell a helyét ebben a folyamatban. Az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij-jel folytatott tárgyalások kapcsán megjegyezte, hogy nehéz felmérni egy ilyen találkozónak a hatását, de hangsúlyozta, hogy az igazi ellenfél a nyomorúság, és Európának többet kell tennie a béke elérése érdekében.

A miniszterelnök szerint béke csak akkor lesz, ha valaki megteszi a szükséges lépéseket. Európa jelenlegi politikai helyzetéről szólva kiemelte, hogy a kontinens két legnagyobb országa Németország és Franciaország. Orbán Viktor szerint Európában sokan irigylik a magyar kormányt, mert a választók a nehéz helyzet ellenére is támogatják azt, ellentétben például Franciaországgal, ahol új választást kellett kiírni. A Le Pen-párt sikerére utalva megjegyezte, hogy ez az eredmény azonnali hatással lesz az európai politikára.

A kereskedelmi háború veszélyéről beszélve Orbán Viktor kijelentette, hogy Európát fenyegeti a kereskedelmi háború réme. Tárgyalásokat folytatott nagy gazdasági szereplőkkel a Kínára kivetendő európai védővámokról, és hangsúlyozta, hogy ez rossz hatással lenne a nagy gazdasági szereplőkre, valamint Magyarországra is. A miniszterelnök szerint Magyarország a legmodernebb technológia alkalmazásával termel, a termékeit világszerte értékesíti, és magas szintű vezetőkkel rendelkezik, akik képesek bármit előállítani, beleértve a hadi- és technológiai ipart.