Olasz hadiipari megrendelés: a magyar hadiipar is részesülhet

Valószínűleg a Magyarországon is aktív Rheinmetall lesz Olaszország egyik hadiipari partnere abban a közbeszerzésben, melynek célja az olasz Dardo lövészpáncélosok és Ariete harckocsik lecserélése.

Az olasz kormány eredetileg a Leopard harckocsikat gyártó Krauss-Maffei Wegmann és a francia Leclerceket gyártó Nexter közös vállalatával, a KNDS-szel tárgyalt a modernizációs programról, de a megállapodás nem jött létre, így új vállalatok kerültek képbe.

A Defense News szerint a német Rheinmetall konszern és az olasz Leonardo hadiipari vállalat vegyes vállalatot hoznak létre 50-50 százalékos tulajdonrésszel, hogy az olasz gépek utódait előállítsák.

Az új gépek alapjait a Rheinmetall KF51 Panther harckocsija és a KF41 Lynx lövészpáncélos adja majd, míg a Leonardo a fegyvereket és elektronikus rendszereket biztosítja.

Az új olasz járművek végösszeszerelése Olaszországban történik majd, de a magyar hadiipar is részt vehet a megrendelésben. A zalegerszegi Rheinmetall-üzem nem csak a KF41-esek végösszeszerelésével foglalkozik, hanem a járművek fejlesztésében és a KF51-es platformmal kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységben is részt vesz. Különösen fontos lehet ez, ha Magyarország lesz az első ország, ahol a KF51-esek sorozatgyártása megkezdődik.

Olaszország eredetileg 270 Leopard harckocsit szeretett volna vásárolni a KNDS-től, és további 1000 lövészpáncélost akartak közösen fejleszteni, de a tárgyalások megszakadtak, mivel a KNDS nem engedte, hogy a Leonardo részt vegyen a Leopardok egyes elemeinek gyártásában.

A harcjárművek beszerzésének eredeti költségvetése 23 milliárd euró volt, de ez az összeg változhat a Rheinmetall és a Leonardo árajánlatától függően.