Reggeli menü időkorlát: A McDonald's Ausztráliában korlátozza

A madárinfluenza járvány következményeként Ausztráliában a McDonald's éttermeiben a reggeli menü kiszolgálásának idejét 10:30-ig csökkentették.

Az ausztráliai McDonald's éttermeiben a reggeli menü kiszolgálásának idejét jelentősen lerövidítették, így már csak délelőtt 10:30-ig érhető el a korábbi déli határidő helyett. Az intézkedés hátterében ellátási problémák állnak, amelyek a tojás-szállítások akadozásával függnek össze, melyet a madárinfluenza járvány okoz.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az elmúlt hónapokban Ausztráliában több mint 1 millió csirkét kellett levágni a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, ami a tojóállomány csökkenéséhez vezetett. A helyi mezőgazdasági minisztérium döntése értelmében ez a probléma tartósnak ígérkezik.

A tojáshiány nemcsak a gyorsétterem-láncot érinti, hanem a helyi kiskereskedelmi egységekben is korlátozásokat vezettek be: egy vásárló legfeljebb két doboz tojást vásárolhat meg egy alkalommal. Több államban a tojások hiánya miatt üresen maradt polcokkal találkozhatnak a fogyasztók, bár ígéretek vannak arra, hogy a leginkább érintett területeken a készleteket mihamarabb feltöltik.

Rowan McMonnies, az Australian Eggs vezetője szerint bár a madárinfluenza az egész baromfiágazatot érinti, válsághelyzet mégsem áll fenn, és jelenleg is 20 millió tyúk tojik Ausztráliában. McMonnies hangsúlyozta, hogy a madárinfluenza nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, és a megfelelően kezelt, valamint főzött csirkehús, tojás és tojástermékek fogyasztása biztonságos.