A világ vezető halálozási kockázata: a magas vérnyomás

A világ számos kihívásával szemben, mint a klímaváltozás, a háborúk és a bevándorlás, a magas vérnyomás kevés figyelmet kap, pedig több mint egymilliárd embert érint és évente közel 11 millió halálesetért felelős. A fertőző betegségek elleni harcban elért előrelépések ellenére a halálozások közel felét ma már a szív- és érrendszeri betegségek és a rák okozzák, amelyek közül a szív- és érrendszeri betegségek a legnagyobb gyilkosok, évente több mint 18 millió ember halálát okozva.

Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás hozzájárulnak az elhízás és a magas vérnyomás kialakulásához. Az orvosok tanácsai, mint a dohányzás abbahagyása, az alkohol és só fogyasztásának csökkentése, több mozgás és a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának növelése, nehezen követhetők, de a magas vérnyomás kezelése kulcsfontosságú a probléma megfékezésében.

A magas vérnyomás a világ legnagyobb globális halálozási kockázata, évente a halálesetek 19%-áért felelős, és a betegséggel élők száma az elmúlt 30 évben megduplázódott. Sokan nem is tudnak a betegségükről, és a kezelés hiánya miatt a betegség óriási kihatással bír, miközben meglepően elhanyagolt téma marad.

A kezelés azonban rendkívül olcsó és hatékony lehet off-patent tablettákkal, amelyek szinte semmibe sem kerülnek. A magas vérnyomás közösségi szűrése és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek felírása évente csak néhány dollárba kerülne, és a világ szegényebbik felében a magas vérnyomás ellenőrzése évente körülbelül 3,5 milliárd dollárba kerülne, ami évente közel egymillió ember életét mentené meg.

Gazdasági szempontból minden egyes erre a célra elköltött dollár 16 dollárnyi hasznot hozna a társadalomnak. Annak ellenére, hogy a krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, nagyobb gyilkosok a fertőző kóroknál, kevés forrást kapnak, különösen az alacsony jövedelmű országokban, ahol az egészségügyi kiadások jelentős részét külső finanszírozás fedezi. Nigériában például új program indult a magas vérnyomás ellenőrzésére, ami jó kezdet, de fontos, hogy a donorok növeljék a támogatást az ilyen programok számára.

Bjorn Lomborg, a Copenhagen Consensus Center think tank elnöke, aki több száz közgazdásszal együttműködve, köztük hét Nobel-díjassal, a világ fő kihívásaira megoldási javaslatokat dolgoz ki, hangsúlyozza, hogy a magas vérnyomás kezelése az egyik legjobb megoldás a világ problémáira, amivel milliók élete menthető meg.