A jegybankárok figyelmen kívül hagyott mutatója

John Williams, a New York-i Federal Reserve Bank elnöke szerint a gazdaságra gyakorolt hatása szempontjából a semleges kamatszint valószínűleg nem emelkedett jelentősen.

Williams szerda kijelentette, hogy az R-Star, vagyis a semleges kamatláb, amely mellett a gazdaság hosszú távon egyensúlyban marad, nem mutat jelentős növekedést. Ezt a fogalmat a közgazdászok használják annak jelzésére, hogy a monetáris politika mikor ösztönzi vagy éppen visszafogja a gazdaságot a tényleges kamatlábak alapján.

A New York-i Fed elnöke szkeptikus azokkal az állításokkal szemben, amelyek szerint a koronavírus-járvány utáni gazdasági változások miatt az R-Star emelkedett volna. Williams szerint az R-Star jelentős növekedését alátámasztó érvek még nem állták ki a szükséges próbákat.

Williams az Európai Központi Bank portugáliai konferenciáján beszélt arról is, hogy az R-Star értékét évtizedek óta lefelé nyomó erők, mint a demográfiai és termelékenységnövekedési trendek, továbbra is fennállnak, és ezek az erők akadályozhatják az R-Star emelkedését.

Végezetül Williams hangsúlyozta, hogy bár az R-Star fontos hosszú távú mutató, nem szabad túlzottan támaszkodni rá a rövid távú monetáris politikai döntések során. A jegybankár nem részletezte, hogy jelenleg hogyan látja a monetáris politikát és a gazdasági kilátásokat.

: Forrás: Reuters