Új Covid-hullám az Egyesült Államokban?

Az Egyesült Államok nyugati államaiban a COVID-19 terjedésének egyik legfontosabb mutatója, a szennyvízmintákban kimutatott SARS-CoV-2 vírus szintje "magas" szintet ért el, de a járványügyi központ szerint még korai lenne kijelenteni, hogy az országos szintű nyári hullám megkezdődött.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint június 27-ig az ország legtöbb részén emelkedik a szennyvízmintákban kimutatott vírus szintje. Az egészségügyi hatóságok a fertőzési esetek csökkenő vizsgálata és jelentése miatt egyre inkább a szennyvízminták elemzésére támaszkodnak a COVID-19 trendek megismerésében, valamint a sürgősségi osztályok és kórházak adataira is. Országosan a vírus szintje még mindig "alacsony", de a nyugati országrészben a küszöbértéket már átlépte, amit "magas" szintnek tekintenek.

Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Karának professzora szerint a nyári megbetegedések hulláma hamarosan bekövetkezik, amely nyáron általában egy kisebb emelkedést jelent az esetszámban, majd ősszel csökkenést, télen pedig ismét növekedést. A CDC azonban nem erősítette meg, hogy az idei nyári hullám már elkezdődött volna.

A közelmúltban a COVID-19 aktivitása alacsonyabb volt, mint a világjárvány kezdete óta bármikor, de a jelenlegi növekedést ebből az alaphelyzetből kiindulva kell értékelni - áll a CDC pénteki közleményében. Korábbi években is megfigyelhető volt a nyári növekedés a tavaszi esetszám csökkenése után. Az országban jelenleg az LB.1 variáns terjedése okoz aggodalmat, amely az előző téli JN.1 variáns "leszármazottja", és New York és New Jersey régiójában az esetek majdnem harmadát tette ki június elejéig.