Garázdaság miatt vádat emeltek a Blokád rendezője ellen

A Veszprémi Járási Ügyészség nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt vádat emelt Tősér Ádám ellen, a Blokád című kurzusfilm rendezője ellen, amiért tavaly júniusban fellökte és szidalmazta Csákvári Géza filmkritikust – számolt be róla a Népszava.

Az incidens a Magyar Mozgókép Fesztiválon történt, amikor Tősér a mosdóból távozva összetalálkozott a Népszava kritikusával, és olyan erővel lökte meg, hogy az a földre esett. Csákvári szerint a rendező ekkor többször "te náci geci, széttöröm a pofádat" kiáltásokkal illette őt. Az újságíró először nem ismerte fel támadóját, aki ekkor már ökölbe szorított kézzel állt felette, de végül Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra rendezők segítettek neki.

Tősér Ádám az esettel kapcsolatban az Indexnek nyilatkozva elismerte, hogy lökést mért Csákvári Gézára, akitől "Neymar-díjas alakítást" kapott válaszul. A rendező szerint a kritikus nem más, mint egy "szélsőséges propagandista", aki a Blokád című filmjét és annak alkotóit nyílt antiszemitizmussal vádolta meg. Tősér később hozzátette, hogy hibázott, és bár először úgy nyilatkozott, hogy nem kér bocsánatot, később megbánta a történteket és bocsánatot kért. Továbbra is hazugnak és szélsőséges propagandistának tartja az újságírót.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítélte az esetet, és sajtószabadság elleni támadásként értékelte. Ezzel szemben a Magyar Mozgókép Fesztivál szervezői nem határolódtak el a történtektől, ami miatt a Népszava úgy döntött, hogy idén bojkottálja az eseményt, amelyet azóta MOZ.GO névre átkereszteltek. A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozása eredményeként június 18-án vádat emelt a filmrendezővel szemben a Veszprémi Járási Ügyészség.