Nyári diákmunka: jelentős munkaerőpiaci tartalék

A nyári tanítási szünet és a felsőoktatási vizsgaidőszak után sok diák választja a munkavállalást pihenés mellett, különösen a nyár folyamán, amely a diákmunka csúcsszezonjának számít Magyarországon.

A piaci várakozások szerint a 2023-as nyáron körülbelül 120 ezer tanuló fog munkát vállalni hazánkban, akár csak néhány hét erejéig is. Az előző évben a diákok órabérei átlagosan 1800 forint körül mozogtak, míg 2024-re a tapasztalatok és várakozások alapján az órabérek 2000 forint feletti összegre emelkedhetnek országos átlagban.

Európai összehasonlításban Nyugat- és Észak-Európában jellemzőbb a diákok foglalkoztatása, míg Kelet-Közép-Európában kevésbé gyakori a diákmunka, ami jelentős munkaerőpiaci tartalékot képez a régióban. 2022-es statisztikák szerint Hollandiában (73 százalék), Izlandon (66 százalék), Svájcban (64 százalék), Norvégiában (53 százalék) és Dániában (52 százalék) vállalt munkát tanulmányai mellett a diákok, míg Kelet-Közép-Európában, például Lengyelországban 13, Csehországban 8, Magyarországon 6, Szlovákiában 5, Romániában pedig mindössze 2 százaléka lépett be a munkapiacra.

Az Eurostat adatai szerint 2022-ben 39 ezer diák dolgozott Magyarországon a tanulás mellett, míg 2021-ben 36 ezren. A munkát vállaló diákok aránya így 5,4 százalékról 5,8-ra nőtt egy év alatt.

Érdekesség, hogy tanulmányaik mellett a nők nagyobb arányban dolgoznak a 20-29 éves korosztályban, míg a 15-19 éveseknél közel azonos a diákmunkások aránya a nemek között az egész uniót tekintve.

A diákmunkával kapcsolatos pénzügyi kérdések is fontosak: mennyit lehet diákmunkával keresni? Míg 2023-ban 1800 forint körül mozogtak az átlagos órabérek idehaza, addig 2024-ben az elmúlt hónapok tapasztalatai és a várakozások alapján ez 2000 forint fölé emelkedhet a gazdaságkutatók szerint. A 25 év alattiak jövedelme adómentes az átlagbérig, így a legtöbb fiatal bruttó és nettó bére megegyezik, amennyiben a havi kereset nem haladja meg az átlagbért.

A következő infografika a diákmunka európai viszonylatban történő elemzését mutatja be.