Navacsics Tibor harcol a badacsonyi kéknyelű bor hungarikummá nyilvánításáért

Navacsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nem hajlandó elfogadni, hogy a badacsonyi kéknyelű bor ne kerüljön be a hungarikumok sorába, és ezért a Hungarikum Bizottságtól azt kéri, hogy vizsgálják felül az elutasító döntést.

A miniszter tiltakozik a Hungarikum Bizottság döntése ellen, amely nem fogadta be a gyűjteménybe a badacsonyi kéknyelű bort, annak ellenére, hogy a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közösen kezdeményezte a bor felvételét. Navacsics Tibor szerint a kéknyelű bor, mint ősi szőlőfajta, méltó lenne a hungarikum címre, hasonlóan a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez.

A múlt heti ülésen a Hungarikum Bizottság három új elemet ismert el hungarikumként: a több mint 500 éves múltra visszatekintő kocsit, a karácsony elmaradhatatlan részét képező szaloncukrot, valamint a világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készülő Aranyfácán sűrített paradicsomot.

A tárcavezető Facebook-oldalára feltöltött videóban fejtette ki álláspontját, hangsúlyozva Badacsony magyar kultúrtörténetben és a kéknyelű badacsonyi identitásban játszott jelentős szerepét. Navacsics Tibor elkötelezetten áll ki amellett, hogy a badacsonyi kéknyelű bor méltó helyet kapjon a hungarikumok között, és továbbra is szorgalmazza annak felvételét a gyűjteménybe.