Élhetünk-e ötven fölött is az éjszaka közepében?

Vannak, akik még ötvenéves koruk felett is szeretnének az éjszakai élet középpontjában maradni, mint például a DJ-k. Mások viszont csak a prosztataproblémák miatt kénytelenek ébren maradni. Moby egészségügyi állapotáról nincs információnk, de az tény, hogy új albumot készített Always Centered At Night címmel, ami arra utal, hogy ő még mindig az éjszakák ura.

Moby új lemezén kizárólag vendégénekesek szerepelnek, ő maga nem énekel. A Play című albuma óta eltelt 25 év, és az új albummal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy vajon elérheti-e az előd sikerét. A Play minden felvétele hallható volt reklámokban és a 2000-es évek népszerű filmjeinek soundtrackjein, így az egyik legnagyobb hatású popkultúra albumnak tekinthető.

Moby nem A-listás sztárokat, hanem kevésbé ismert, de karakteres hangú előadókat hívott meg az albumra. Benjamin Zephaniah és Gaidaa csak két példa a tizenhárom vendég közül, akiket a Where Is Your Pride? és a Transit című dalokon keresztül ismerhetünk meg. Az albumon a hangszerelés került előtérbe, és Moby a jazztől az R&B-n át a house-ig újragondolta a zenei stílusokat.

Az Always Centered At Night albumon nincsenek XXL-es slágerek, csak M-es és L-es méretűek, amelyek Moby stílusát tükrözik. Ha nagyobb slágereket szeretett volna, akkor olyan előadókat hívott volna, mint Rihanna vagy Beyoncé, ahogy a Coldplay is tette. Moby az elmúlt időben újraértelmezte legjobb felvételeit a Reprise és a Resound NYC albumokon, miközben új dalokat is publikált.

Az új albumon a dub költészet és a szívszorító gospel is helyet kapott. Bár az albumon nincsenek slágerlistás dalok, a változatos zenei ajánlat a füstös New York-i jazzbárok hangulatától az ambient epikáig terjed. A dalok gyakran nem vezetnek sehová, csak lebegnek a New York-i égbolton, de még a lounge-hangzású felvételek is vibrálnak.

A vokális akrobatika lenyűgöző, és a dalok sorrendje olyan, mintha egy éjszakai DJ szettjéből származna. A Where is your Pride című dalban Moby a szenvedélyekről énekel, amelyek az Always Centered at Night albumon találhatók meg. Az albumot a Mute Records adta ki, 13 számot tartalmaz, és 60 perc hosszú.

7/10