Gyűlöletkeltő megjegyzések miatt vizsgálatot indított a Médiatanács Bayer Zsolt ellen

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közigazgatási hatósági eljárást indított a Bayer-show március 31-i adása kapcsán, melyben Bayer Zsolt gyűlöletkeltő megjegyzéseket tett bevándorlókra.

A Hír TV Zrt. és a Karc FM Média Kft. ellen indított eljárás a hatóság közleménye szerint bejelentés alapján kezdődött. A Médiatanács azt vizsgálja, hogy a műsorban elhangzott kijelentések megsértették-e a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A vitatott adásban Bayer Zsolt két videófelvételt mutatott be, amelyek állítólag nyugat-európai bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket ábrázoltak. Azonban a videók eredetéről, időpontjáról és körülményeiről nem nyújtottak információt.

Az első videóban egy férfi bántalmaz egy szőke hajú nőt, melyre Bayer "kiirtandó féreg" kifejezéssel hivatkozott, és hozzátette, hogy "ezeket ma Nyugat-Európában dédelgetik, szeretgetik". A második felvételen egy idős nőt dob be egy medencébe egy férfiakból álló csoport, akikre Bayer "páviánok" megjegyzéssel utalt.

A Hír TV a szóban forgó műsort március 31-én többször is sugározta, és a Hír FM rádióállomás is többször lejátszotta az adást az azt követő napokon. Bayer szerint ő mindennapos kis pillanatfelvételeket mutatott be a festői Nyugat-Európából.

A Médiatanács további hírei között szerepel, hogy a testület döntött a közösségi médiaszolgáltatók támogatásáról, és csaknem 30 millió forinttal járul hozzá 6 magyarországi közösségi médiaszolgáltató működési és üzemeltetési költségeihez a REZSI2024 pályázati eljárásban. Emellett közigazgatási hatósági eljárás indításáról is döntött a Telekom Kft.-vel szemben a Rádió 88 kapcsán, mivel a médiaszolgáltató vélelmezhetően nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorelemek és a magyar zenei művek közzétételének arányaira vonatkozó szerződéses vállalásainak.

Az ATV #Bochkor című műsorszáma kapcsán nem indítottak eljárást, mivel a műsorszegmens nem sértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi kötelezettséget, és nem tartalmazott olyan káros tartalmat, amelyet a 12–16 év közötti kiskorúak ne lettek volna képesek megfelelően feldolgozni.

A román joghatóság alá tartozó Moziverzumon sugárzott Hannibal című műsorszámot is vizsgálta az NMHH, mivel a film a magyar szabályozás szerint 18 éven aluliak számára nem ajánlott, de a romániai adó 15 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta. Az NMHH értesítette a román társhatóságot, a CNA-t a vélelmezett jogsértésről.