Maldív-szigeteki államtitkár feketemágiával vádolva

A Maldív-szigeteki rendőrség őrizetbe vette a környezetvédelmi államtitkárt, akit azzal vádolnak, hogy feketemágiát alkalmazott az elnök ellen.

Fatimat Samnaz Ali Szalimot, aki az indiai-óceáni szigetország környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi államtitkára, vasárnap vették őrizetbe Maléban, két másik ember társaságában. Az államtitkárt előzetes letartóztatásba helyezték a nyomozás idejére.

A helyi Sun lap értesülései szerint Samnaz feketemágiát űzött, amelynek célpontja Mohamed Muizzu elnök volt. A rendőrség ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A Maldív-szigeteken, ahol az iszlám az államvallás, két különböző jogrendszer működik párhuzamosan. A büntetőtörvénykönyv nem bünteti a boszorkányságot, azonban a saría, az iszlám jogrendszer, igen, és akár hathónapi elzárást is kiszabhat az ilyen cselekményekért.

A helyi lakosság gyakran fordul hagyományos szertartásokhoz, abban a hitben, hogy ezekkel előnyre tehetnek szert, vagy éppen ártalmat okozhatnak ellenségeiknek. Egy korábbi esetben, Manaduban, egy 62 éves nőt meggyilkoltak szomszédai, mert feketemágiával vádolták. 2012-ben pedig a rendőrség megtorló intézkedéseket hozott egy ellenzéki tömeggyűlés résztvevőivel szemben, akiket azzal vádoltak, hogy kakassal akartak ártani a rendőröknek. Tavaly Manaduban egy hasonló esetben három szomszédja halálra késelt egy 62 éves nőt, miután feketemágiával vádolták meg.