Kommandósokat vetettek be Magyarországon a Merkúr különleges egység akciójában

Országos kiterjedésű akció keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kommandósai lepleztek le egy bűnszervezetet, amely több mint félmilliárd forint áfa befizetését hagyta elmulasztani.

A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói és a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység kommandósai összehangoltan 15 helyszínen hajtottak végre rajtaütéseket. A szombathelyi pénzügyi nyomozók vezetésével felszámolták azt a hierarchikusan felépített céghálózatot, amely építőipari és humán szolgáltási tevékenységekre vonatkozó fiktív számlákat állított ki. Ezeket elsősorban a saját munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kirakatcégüknek, de más megrendelőknek is kiállították, ellenszolgáltatás fejében.

A bűnszervezet célja az volt, hogy a stróman ügyvezetők nevére bejegyzett vállalkozások nevében kiállított számlákkal jogosulatlanul csökkentsék az általános forgalmi adófizetési kötelezettséget. A számlákon szereplő áruértékesítések és szolgáltatások után keletkező áfa összegét egyik gazdasági társaság sem fizette meg.

Az elkövetők által okozott több mint félmilliárd forintos vagyoni hátrány a költségvetés számára a lefoglalt ingatlanok, készpénz és számlapénzek révén teljes mértékben megtérült.

A költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozás során a pénzügyőrök 15 helyszínen végeztek kutatást, 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük négyet őrizetbe vettek. A Győri Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat. A bűnszervezet vezetői akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.