A Holdról érkezett űrkapszula titkai

Felnyitották Pekingben azt a kínai űrkapszulát, amely a Hold túlsó oldaláról hozott értékes mintákat a Földre. Az ünnepélyes esemény során a szakértők kivették a tárolót, amely mintegy 2 kilogramm holdport és kőzetet rejtett.

A Csang-o–6 űrszondája 2021. június 2-án landolt a Holdon, egy olyan területen, amely a Földről nem látható. A világon elsőként gyűjtött mintákat egy fúró és egy mechanikus kar segítségével, majd ezeket sikeresen visszahozta bolygónkra. A kapszula június 25-én ért földet Belső-Mongóliában, ahonnan a fővárosba szállították.

A minták különlegességét az adja, hogy a kráter, ahonnan származnak, közel 4 milliárd évvel ezelőtt jött létre. Ezért a kövek információkat hordozhatnak a Naprendszer és a Föld korai időszakáról. John Pernet-Fisher holdgeológiai szakértő szerint a minták között olyan kavicsok is lehetnek, amelyeket korábban még senki nem látott.

A kínai tudósok elsőként vizsgálják meg a mintákat, de később nemzetközi kutatók is hozzáférhetnek majd ezekhez.

Hszi Csin-ping, Kína elnöke a Csang-o–6 küldetés sikerét fontos mérföldkőnek nevezte az ország űrhatalommá válásának útján. Kína ambiciózus tervei között szerepel emberek küldése a Holdra 2030-ig, valamint egy holdbázis létrehozása. A Csang-o–7 és Csang-o–8 küldetések 2026-ban, illetve 2028-ban indulnak, hogy előkészítsék a holdbázis építését.