„Gender-kötvény" debütálása Izlandon

Először került sor Izlandon gender-kötvény értékesítésére, 50 millió euró értékben, amely a nemek közötti egyenlőség előmozdítását célzó projekteket hivatott támogatni.

Az izlandi kormány által kibocsátott kötvények a nemek közötti egyenlőség iránt elkötelezett kormányok számára mintaként szolgálhatnak. A gender-kötvények célja, hogy finanszírozzák azokat a projekteket, amelyek a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalását segítik elő. Az új adósságfajta a fenntartható befektetéseket preferáló befektetők számára készült, és a Bloomberg szerint tovább bővíti az etikus adósságcímkék kínálatát.

A kötvények értékesítése bár méretét tekintve kicsi volt, és zártkörű forgalomba hozatal keretében zajlott, ahol a Franklin Templeton vásárolta meg a nagy részüket, a kibocsátásra más országok is figyelhetnek fel. A kötvényekből finanszírozott projektek között megfizethető lakások építése és a kiszolgáltatott helyzetben lévő nők támogatása szerepel.

A kötvények bevételeit továbbá a fizetetlen gondozási és háztartási munka terheinek csökkentésére is fordítják, például az idősgondozó állami szolgáltatások bővítésével.

Izland ezzel a lépéssel csatlakozik azon fejlesztési bankok sorához, amelyek már korábban is kibocsátottak nemek szerinti címkével ellátott kötvényeket és kölcsönöket az esélyegyenlőségi célok támogatására. Dél-Afrika, Pakisztán és Indonézia kormányai is felvetették az ilyen jellegű értékpapírok kibocsátásának lehetőségét, de ezek a tervek még nem valósultak meg.