Lévai Anikó: Mindenki őrzi a titkot, de mi most felfedjük

A Magyar Konyha magazin Balatoni Gasztrokalauza 12. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál. A 300 ínyenctipp között 50 új hely szerepel: éttermek, strandbüfék, pékek, cukrászdák, fagyizók. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a 2024. június-júliusi Magyar Konyhához csomagolva kapható az újságárusoknál.

A Magyar Konyha magazin idén is megjelenteti a balatoni gasztroiránytűjét, amely már a tizenkettedik éve kínálja az olvasóknak a legjobb balatoni étkezési tippeket. A kiadvány, melynek borítóján Rácz Nóra grafikái díszlenek, nem pusztán étteremkalauz, hanem egyfajta kulináris útikönyv, amely számos gasztronómiai kategóriában ajánl helyeket, így a kultúrbisztróktól kezdve a halsütödéken át a fine dining éttermekig és fagylaltozókig terjed a paletta.

A hekk hozzátartozik a Balatonhoz

Vinkó József, a magazin főszerkesztője szerint a jó gasztroiránytű elengedhetetlen a balatoni étkezésekhez, és bár a kínálat letisztult az elmúlt évek során, jelentős újdonságokról nem tudnak beszámolni. Azonban a fine dining irányába történő elmozdulás érzékelhető, amit olyan neves séfek, mint Csillag Richárd vagy Mede Ádám megjelenése is mutat a Balaton környékén. A Michelin ellenőrei is figyelemmel kísérik a balatoni éttermeket, és idén 16 helyet ajánlottak a figyelemre.

A balatoni klasszikusok, mint a lángos, hekk, és a különböző nemzetek ízei továbbra is megtalálhatók a kínálatban, de sajnálatos módon a fonyódi halászlé még mindig hiánycikk. A munkaerőhiány nem enyhült, az árak pedig budapesti szinten mozognak.

Lévai Anikó a balatoni titkokról

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a balatoni életérzésről és a régió kulturális, valamint érzelmi jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy a Balaton a balatoniak számára a világ közepe, míg más magyaroknak a nyár, a gyerekkor és a gondtalan vakációk szimbóluma. A szerkesztőbizottság elnöke szerint a magyarok érzelmi kötődése a Balatonhoz a gasztronómiában is megmutatkozik, és a balatoni gasztrokalauz célja, hogy a magyar családok jó élményekkel térjenek haza a nyaralásból. A kiadvány arra hivatott, hogy felfedje a balatoni titkokat, és bemutassa, hol található a legfinomabb halászlé vagy a legjobb fagylalt.

Felemelő és ijesztő

Lévai Anikó szerint a kalauz 12. kiadása egyszerre felemelő és ijesztő érzést kelt. Felemelő, mert követték a tóparti konyhaművészet fejlődését, és a pandémia idején sem adták fel. Ijesztő, mert még mindig úgy érzik, nem sikerült teljesen feltérképezni a balatoni kulináriát, és rámutatott, hogy az idő gyorsan telik, hiszen a Magyar Konyha magazin is már 48 éves, Közép-Európa legrégebbi kulináris havilapja.

A Balatoni 2024 gasztrokalauz bemutatóján bejelentették, hogy a magazin következő kiadványa a legjobb magyar termelőket fogja bemutatni. A bemutató helyszíne a Pénzmúzeum Panoráma Terasza volt, amely a Várfok utcában található, és ahol a látogatók élvezhetik a város páratlan kilátását.

Orosz Barbara és a balatoni álomház

Orosz Barbara, a Mokka műsorvezetője és francia férje a Balatonon vásároltak egy házat, amelyet jelenleg is felújítanak. Barbara aktívan részt vesz a munkálatokban, és saját kezűleg festette ki a ház egyik szobáját. A műsorvezető a közösségi médián keresztül engedett bepillantást az álomházba, amely Badacsonyban található, és egy szőlőbirtok is tartozik hozzá. A felújítás során Barbara minden porcikájában érezte a munka súlyát, de a végeredményt látva a fáradtság helyett a diadalittasság vette át. A szoba Balatonszín árnyalatot kapott, amely a ház több helyiségében is megjelenik, és nyugalmat, valamint harmóniát áraszt. Barbara szerint nincs annál jobb érzés, mint amikor az ember saját kezűleg alakítja otthonát, és minden nap büszkén nézhet a falakra, tudva, hogy azokat ő maga festette.

Barbara az Instagram-oldalán osztott meg részleteket a rezidenciáról, és arról számolt be követőinek, hogy a felújításon ő maga is gőzerővel dolgozik, hogy minél hamarabb beköltözhessen oda francia férjével, Florral, aki júliusban fog Magyarországon nyaralni. A műsorvezetőnő elárulta, hogy rossz hírek után rosszkedvűen érkezett Badacsonyba, de a festésbe belekezdve minden megváltozott. A 10x5 méteres szobát választotta első feladatként, és a festő is elismerően nyilatkozott a gyors és hibátlan munkájáról. Barbara követőinek is ajánlja, hogy maguk fessék ki otthonukat, mert nincs annál jobb érzés, mint saját kezűleg alakítani a környezetet.