Hőgutaálló város a cél: Budapest új arculatot kaphat

Budapest jövőképe egyre inkább a klímaadaptáció és a fenntarthatóság jegyében formálódik, ahol az egészséges utcák koncepciója kerül előtérbe. A fővárosi önkormányzat tervei szerint a város nem csak a közlekedésre lesz kialakítva, hanem az emberek jóllétére és a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is.

Az egészséges utcák koncepcióját Lucy Saunders angol közegészségügyi szakember dolgozta ki, és Karácsony Gergely főpolgármester is támogatja ezt az elképzelést. Az utcák kialakítása során nem csak a nagyobb kérdésekre kell figyelni, hanem az egyéni szintű, hétköznapi igényekre is, mint például a járdák és átkelők biztonságos kialakítása, vagy a zöldítés és parkosítás. Az egészséges utca koncepció a mindennapi élet apró részleteire is odafigyel, mint például a padok elhelyezése, a zajszint, a levegő tisztasága, és az, hogy az emberek szívesen tartózkodjanak-e az utcán.

A klímaváltozás elleni küzdelem nem csak az utcák kialakításával, hanem a városi kibocsátások csökkentésével is folytatódik. Budapesten a kibocsátások jelentős része az épületekből és a közlekedésből származik, ahol a köz- és magánépületek 36%-kal, míg a közösségi és magánközlekedés 30%-kal járul hozzá a kibocsátásokhoz. Az egészséges utcák koncepciója segíthet abban, hogy a városi hősziget-hatás és az egyre gyakoribb viharok okozta problémák mérséklődjenek.

A fővárosi önkormányzat 24 milliárd forint értékben tervez fejlesztéseket az egészséges utcák koncepciója alapján, amely egy 300 milliárd forintos uniós támogatás része, és összesen 50 milliárdot költenek majd klímatudatos köztérfelújításra. A kerületek már beadták pályázataikat erre az összegre szeptemberi határidővel. Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint ezekből 10-20 projekt valósulhat meg, ha pedig sikeresek lesznek a projektek, akkor további forrásokat lehet szerezni ahhoz, hogy még több egészséges utca legyen Budapesten.

A fővárosi vezetés reményei szerint a megvalósuló fejlesztések többet jelentenek majd, mint egyszerű pilot projektek, és hírvivőként szolgálhatnak a jövőbeli, még több egészséges utca létrehozásához. A sikeres projektek tapasztalatait felhasználva a városvezetés a jövőben még több forrást szerezhet a klímasemleges és élhető város kialakításához.