A magyar kormány követeléseinek kiszivárgása Kárpátaljával kapcsolatban

Az Ejropevszka Pravda ukrán hírportál ismertette a magyar kormány Kárpátaljára vonatkozó követeléseit, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adott át az ukrán külügyminiszternek.

A követelések között szerepel, hogy Kárpátalja összes települését ismerjék el „hagyományosan magyarként”, függetlenül attól, hogy az adott településeken történelmileg éltek-e magyarok vagy sem. A magyar kormány ezt azzal indokolta, hogy a 2001-es népszámlálás adatai szerint a magyarok aránya Kárpátalja egészében meghaladta a 10 százalékot.

Említést kapott az is, hogy ahol az elmúlt száz évben a magyarok aránya elérte a 10 százalékot, azokat a területeket „hagyományos” kisebbségi területnek kell tekinteni, ahol a magyarok jogai különleges védelemben részesülnek. A magyar kormány azonban azt is szeretné elérni, hogy ne legyen kötve a 10 százalékos normához, vagyis akár kevesebb magyar lakos esetén is elismerjék a területet magyarként.

A követelések között szerepel az is, hogy ne a helyi önkormányzatok döntsenek a hagyományosan magyar területté nyilvánításról, hanem az legyen automatikus, mivel előfordulhat, hogy a helyi tanácsok nem ismerik el a különleges státuszt, még ha meg is van a szükséges magyar lakossági arány.

A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a 2001-es népszámlálás adataiból induljanak ki, mivel azóta a magyar lakosság aránya Kárpátalján 10 százalék alá csökkent.