Pázmány Egyetem: a fiatalok többsége támogatja a palotavárosi beruházást

A Józsefvárosi Önkormányzat által végzett felmérés szerint a válaszadók többsége támogatja a 2027-re tervezett Pázmány Campust. A kerületi lakosok és dolgozók körében végzett kérdőív eredményei alapján a megkérdezettek 44,2 százaléka támogatja, 12,7 százaléka részben támogatja, míg 43,1 százalékuk elutasítja az egyetemi beruházást.

A felmérésből kiderült, hogy a Palotanegyedben élők között is többségben vannak a támogatók: 52 százalékuk nem, 22 százaléka részben, míg 26 százalékuk támogatja az egyházi beruházást. Az idősebb korosztályok körében azonban ellenállás tapasztalható, míg a 14 és 24 év közötti fiatalok 91,7 százaléka támogatja a projektet.

Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztési főigazgatója szerint az építkezéssel járó átmeneti nehézségek miatt érthető az ellenállás, de hangsúlyozta, hogy a campus létrehozása országos jelentőségű ügy.

A beruházás pozitív hatásai között említette a zöldterületek növekedését, az ingatlanárak emelkedését, valamint az Esterházy- és a Károlyi-palota, továbbá az egyetemi negyed több utcájának megújulását. A projekt költségei meghaladják majd a 200 milliárd forintot.

A VIII. kerületi önkormányzat korábban helyi védettséget rendelt el az egykori Magyar Rádió épületeire, de a Kúria ezt jogszerűtlennek nyilvánította, így megkezdődhet a bontás és az építkezés. Lázár János, az építési és közlekedési miniszter ígéretet tett a társadalmi egyeztetés folytatására.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy az egyetem Palotanegyedbe költöztetése új színfolttal gazdagítja majd Józsefvárost, és az önkormányzat is támogatja a beruházást. Az államtitkár szerint a műemlékvédelem értékkel bíró épületeket kell felkarolnia és fenntarthatóvá tenni.

A Magyar Rádió egykori épületei és a Pagoda évtizedek során többször átalakításra kerültek, elveszítve eredeti jellegüket, és az egészségre káros anyagokat is felhasználtak a felújítások során. Ezek helyére fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő épületcsoport és közpark létesítését tervezik.