A Mount Everest olvadása és a felszínre kerülő holttestek

A klímaváltozás hatására egyre több holttest kerül elő a Mount Everesten, ahol a hó és a jég rétegei vékonyodnak. Egy mentőcsapat már öt holttestet, köztük egy csontvázat is lehozott a hegyről, részeként a Nepál által indított hegyi takarítási kampánynak.

A mentőcsapat tagjai órákon át dolgoztak a jeges körülmények között, fejszékkel törve át a jeget, hogy elérjék és lehozzák a holttesteket. Aditya Karki, a nepáli hadsereg őrnagya és a csapat vezetője a Yahoo-nak nyilatkozva elmondta, hogy a globális felmelegedés következtében egyre több hulladék és holttest válik láthatóvá a világ legmagasabb csúcsán.

A halálzónak nevezett területen, a csúcshoz közel, ahol az oxigénszint rendkívül alacsony, számos holttest található. Az említett expedíció során a mentőcsapat eddig összesen 11 tonna szemetet is sikerült összegyűjtenie és lehoznia a hegyről.

A magasban lévő holttestek kimentése gyakran kiváltja a hegymászók közötti ellentétes véleményeket, mivel egy ilyen mentőakció több ezer dollárba kerülhet, és egy holttest kimentéséhez akár nyolc mentő is szükséges lehet. Karki szerint azonban eljön az a pont, amikor a testeket vissza kell hozni, mert nem hagyhatják, hogy a hegyek temetőkké váljanak.

Az Everesten az 1920-as évektől kezdődően indultak expedíciók, és azóta több mint 300 ember vesztette életét a hegyen. Sokan közülük a hó alá temetve vagy hasadékokban vesztek el. Karki hozzátette, hogy az olvadás következményei pszichológiai hatással is bírnak a hegymászókra, akik az extázis állapotából könnyen kizökkenhetnek, ha a felfelé vezető úton holttestekkel találkoznak.