A Boeing cáfolja, hogy asztronautái az űrben rekedtek volna

A Boeing határozottan visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a Starliner űrhajóján utazó két asztronauta űrhajótörött helyzetben lenne, és hangsúlyozza, hogy szükség esetén az űrhajósok bármikor visszatérhetnének a Földre.

A Financial Times szerint a vállalat cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az asztronauták a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedtek volna. A Starliner űrhajó, melyen Butch Whitmore és Suni Williams utazik, június 5-én indult az ISS felé, és a következő nap meg is érkezett, azonban a küldetés során héliumszivárgást észleltek a hajtóműrendszerben. Emiatt a hazatérésüket többször is elhalasztották, és jelenleg még nem ismert, hogy mikor indulhatnak vissza.

A Boeing közleménye szerint a Starliner küldetése jól halad, és a héliumszivárgást már kijavították, így a jármű segédhajtóművei közül csak egy kivételével mind működik. A NASA álláspontja szerint nincs ok a sietségre a hazatéréssel kapcsolatban, mivel az ISS-en elegendő a készlet, és az asztronauták kényelmesen elférnek, mivel augusztus közepéig nem érkeznek új lakók az űrállomásra.

A Boeing vállalatot korábban többször is kritizálták a biztonsági és minőségi előírások be nem tartása miatt, és repülőgépeik meghibásodásai miatt már több botrány is kirobbant. Különösen súlyos volt a 2018-as és 2019-es két utasszállító repülőgépük lezuhanása, amelyekben összesen 346 ember vesztette életét. Idén januárban pedig egyik repülőgépük oldalából kiszakadt egy darab a levegőben, amely egy lakóház udvarára zuhant, de szerencsére ebben az esetben nem történt súlyos sérülés.

A csillagászat terén a NASA újabb lenyűgöző eredményeket ért el, amikor videót készített a Teremtés oszlopairól, amelyek a Földtől mintegy 6500 fényévnyire található Sas-köd egy apró részénél helyezkednek el. A Hubble űrteleszkóp majdnem 30 évvel ezelőtt készített először felvételt erről a festői részről, és a James Webb űrteleszkóp 2022-ben készített lenyűgöző felvételeket ugyanerről a területről. A NASA által közzétett két és fél perces videóban a fény különböző hullámhosszain látható a gáz- és porfelhő, és bemutatja, milyen lenne közelebb kerülni a Teremtés oszlopaihoz. A vizualizáció kiemeli a csillagkeletkezés több szakaszát is, beleértve egy protocsillagot, egy újszülött csillagból kilökődő anyagsugárt és egy új csillagot, amelyek mind az infravörös tartományban világítanak élénkvörösen.

Az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak azonban nemrégiben egy másik incidens miatt is óvatosnak kellett lenniük. Egy orosz megfigyelő műhold felrobbant szerda éjjel, és a törmelékfelhő miatt az amerikai asztronauták kénytelenek voltak nagyjából egy órára az űrhajójukba behúzódni. Az amerikai radarok észlelték, hogy a műhold több mint száz törmelékdarabra hullott szét, de az amerikai katonai űrparancsnokság szerint az eset nem jelentett veszélyt.

A Nemzetközi Űrállomás jövője kapcsán a NASA bejelentette, hogy a SpaceX-et bízzák meg annak a vontatóűrhajónak a megépítésével, amely előkészíti az ISS irányított megsemmisülését. Az űrállomás 2031 elején fogja befejezni működését, és a tervek szerint ellenőrzött körülmények között fogják visszatolni a Föld légkörébe, ahol nagyrészt elég majd a süllyedés során. Az ISS maradéka egy előre kijelölt óceáni régióban, a Csendes-óceán déli részén lévő úgynevezett űrtemetőben csapódhat majd be. A SpaceX által építendő úgynevezett US Deorbit Vehicle elkészítése után a NASA veszi át az üzemeltetését, a szerződés értéke nagyjából 843 millió dollár. Az ISS élettartamának meghosszabbítása a 2030 utáni időszakra is kivitelezhető, de ehhez a nemzetközi partnerügynökségek beleegyezése és új megállapodások kötése szükséges.