150 éves a fogaskerekű, nyílt nap lesz szombaton a városmajori remízben

A 150 éves fogaskerekű vasút előtt tisztelegve nyílt napot tart a BKV szombaton a városmajori kocsiszínben – közölte a BKV. A vezetett túrákon kizárólag előzetesen regisztrált látogatók vehetnek részt.

A BKV által szervezett eseményen a látogatók a városmajori remíz ódon falai között megismerkedhetnek a fogaskerekű vasút történetével és működésével. A 25 fős csoportoknak lehetőségük nyílik bepillantani a kocsiszekrénybe, az elektromos berendezések világába, valamint a gépműhelybe, ahol a karbantartási munkálatok zajlanak. Emellett a vezetőfülkébe is betekinthetnek, és megcsodálhatják a Fogas nosztalgia kocsiját, továbbá a BKV két nosztalgia villamosát is.

Az első 45 perces túra 9 órakor kezdődik, az utolsó pedig 16 órakor indul. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a BKV weboldalán.

A fogaskerekű vasút története 1874. június 24-én kezdődött, amikor is elindult az első járat a Svábhegyre. Kezdetben a mai Svábhegy megállóig közlekedett, majd 1890-ben a vonalat meghosszabbították a mai felső végállomásig. A jelenlegi 3,7 kilométer hosszú és 327 méter emelkedőjű pálya a svájci Riggenbach-féle találmányra épül.

A fogaskerekű, amelyet a 60-as villamosként is ismernek, 1929-ben kapott villamos hajtást, addig gőzmozdonyok vontatták a szerelvényeket. 1973-ban osztrák szerelvények érkeztek, és a BKV felújította a teljes vonalat, új állomásépületekkel gazdagítva azt.

A BKV a fogaskerekű vasút 150. évfordulójának tiszteletére új kiállítást is szentel, amely a Múzeumok éjszakáján nyílt meg a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban. A tárlat gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori alkatrészekkel, korabeli jegyekkel, bérletekkel, régi menetrendi táblákkal, plakátokkal, utastájékoztatókkal és járművezetői egyenruhákkal idézi fel a Fogas történetét.