Nobel-díjas kutatók a Szegedi Tudományegyetemen

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora bejelentette, hogy 2024 novemberében nemzetközi mRNS-konferenciát rendeznek, melyen többek között Karikó Katalin, Drew Weissman és Ugur Şahin is előadást tartanak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2024. novemberi nemzetközi mRNS-konferenciájának tudományos programját Karikó Katalin, Drew Weissman, Ugur Şahin és Özlem Türeci szervezik, akik a 2022-es Novo Nordisk Díj kitüntetettjei közé tartoznak. A konferencia költségeit a Novo Nordisk cég állja, és az esemény az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) kerül megrendezésre.

A szegedi egyetemre nemrég több Nobel-díjas tudós is ellátogatott, ugyanis itt tartották a kilenc európai egyetem szövetségének, az EUGLOH (European University Alliance for Global Health) csúcstalálkozóját. Karikó Katalin és Anne L’Huillier előadásokat tartottak, majd Krausz Ferenc is csatlakozott hozzájuk az ELI ALPS lézeres kutatóintézetben.

Az ELI ALPS, amely az attoszekundumos kutatások egyik vezető központja, 2024. június 14-én ünnepelte új mérföldkövét, amely Anne L’Huillier és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatók hozzájárulását ismeri el. Krausz Ferenc, aki Németországból hetente tervezi látogatásait Szegedre, az ELI-ben kialakított laboratóriumában fog dolgozni.

Karikó Katalin, a 95. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi díszvendégeként, Áttörések – Életem és a tudomány című memoárját dedikálta, amelyért a Libri Irodalmi Díjat is elnyerte.