A magyar fiatalok egészségi állapota aggasztó

Friss kutatások rávilágítanak, hogy a magyar fiatalok egészségi állapota nem megfelelő, sokat dohányoznak, isznak és keveset mozognak. Az ELTE kutatói szerint a serdülők csupán ötöde mozog elegendő mennyiségben, miközben a társas kapcsolataik pozitívak.

Egy új felmérés szerint a magyar serdülőkorú iskolások körében kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokásokat, romló szerhasználati és egészségi állapot mutatókat, kevesebb alvást és a túlsúlyosok növekvő számát figyelték meg. Az ELTE kutatói által végzett kutatás eredményeit az Inforádió ismertette.

A fiatalok egészségét befolyásoló szokások közül kiemelkedik a rizikómagatartás, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ahol a magyar fiatalok gyakorisági arányokat tekintve az élmezőnyben vannak. A marihuánafogyasztás terén közép-kelet-európai összehasonlításban középmezőnyben helyezkednek el.

Németh Ágnes, az ELTE PPK kutatásvezetője szerint a 18 és 22 év közötti fiataloknál kedvezőtlen változást figyeltek meg, és ebben az életkorban jelentős csökkenést mutat azoknak az aránya, akik kitűnőnek tartják az egészségi állapotukat. A megkérdezettek gyakran tapasztalnak pszichoszomatikus tüneteket, mint a fáradtság, fejfájás, lehangoltság, ingerültség és elalvási nehézségek.

Az egészség-magatartással kapcsolatos kutatás eredményeit összefoglalva Németh Ágnes hangsúlyozta, hogy komplex egészségfejlesztési szemléletet kellene alkalmazni az iskolai környezetben, beleértve a tanrendet és a tantervet is. Hozzátette, hogy a családból eredő hátrányokat iskolai környezetben lehetne hatékonyan kompenzálni, de eddig még nem sikerült áttörést elérni ezen a területen.