Varga Réka az Alkotmánybíróság új elnökhelyettese

Varga Rékát választották meg az Alkotmánybíróság elnökhelyettesének, ami lehetőséget teremt számára, hogy hosszabb távon is vezethesse az intézményt.

Az Alkotmánybíróság honlapján közzétett információk alapján Varga Réka, aki 2035-ig tölti be alkotmánybírói tisztségét, kollégái által lett megválasztva másik elnökhelyettesnek. Jelenlegi elnök, Juhász Imre 12 éves, meg nem újítható mandátuma 2025 áprilisában jár le, így Varga Réka akár az elnöki pozíció betöltésére is esélyes lehet a jövőben.

Varga Réka korábban több jelentős pozíciót töltött be, többek között a Vöröskeresztnél dolgozott, vezette a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Jogi Főosztályát, volt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkára, és az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi jogi főtanácsadója is. Emellett oktatóként is tevékenykedik, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán megbízott tanszékvezetőként, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán dékánja egyetemi docensként. Szakterületei közé tartozik a nemzetközi jog, nemzetközi humanitárius jog, nemzetközi büntetőjog, valamint a nemzetközi jog és belső jog kapcsolata.

Az Alkotmánybíróság június 18-i ülésén választották meg Varga Rékát a testület elnökhelyettesének. Az Országgyűlés 2023. július 4-én választotta az Alkotmánybíróság tagjává, szeptember 2-i hatállyal. Varga Réka a legfiatalabb tagja a jelenlegi testületnek, 1977-ben született.

Jogi diplomáját 2001-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte. Doktori fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte; értekezése a háborús bűncselekmények nemzeti bíróságok előtti eljárását vizsgálta. 2003 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Nemzetközi Közjogi Tanszékének oktatója, majd docense. 2001–2009 között a Nemzetközi Vöröskereszt jogi tanácsadója, 2009-től 2016-ig a Magyar Vöröskereszt elnökének nemzetközi jogi főtanácsadója volt, máig is a Magyar Vöröskereszt önkéntese. 2016-tól 2019-ig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi jogi főosztályát vezette, 2019–2020 között az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának főtitkáraként tevékenykedett, 2020-ban az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi jogi főtanácsadója lett, 2017–2022 között tagja volt a Nemzetközi Humanitárius Tényfeltáró Bizottságnak.

2022 novemberében rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott a köztársasági elnöktől. A katonai jogászoknak szóló, az osztrák honvédelmi minisztérium által szervezett nemzetközi jogi regionális kurzus alapító társigazgatója. Európa-szerte több katonai képzésnek és gyakorlatnak volt humanitárius jogi előadója; a Nemzetközi Vöröskereszttel szerzett első kézből tapasztalatokat a háború jogának érvényesüléséről, illetve a humanitárius következményekről.

Varga Réka alkotmánybírói pályafutásának első hat hónapjában 33 ügyet szignáltak ki rá, és ezek közül 30 alkotmányjogi panasz volt. Mindeddig tizenhét, előadó alkotmánybírónak jegyzett ügyben született döntés. Egy lőfegyverrel való visszaéléssel kapcsolatos ügyében idén márciusban az öttagú tanács megsemmisítette a bírói végzést.