Orbán a háttérhatalommal fizettetné meg a gigabírságot

A miniszterelnök, Orbán Viktor a "háborún nyerészkedőkkel" fizettetné meg az Európai Unió által Magyarországra kiszabott menekültügyi szabályok megsértése miatt kirótt bírságot. Ezt a csoportot azonban nem határozta meg pontosan, csupán annyit árult el, hogy kevesen vannak, léteznek és erősek.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy azok fogják megfizetni a bírságot, akik a legtöbbet keresik a migráción és a háborún. Egy munkacsoport már dolgozik az ügyön, és látszanak a megoldások. Berlinben, Olaf Scholz német kancellárral való találkozó előtt a háború "finanszírozóiról" és "spekulánsokról" beszélt, akik az ukrajnai háborúból profitálnak vagy azt finanszírozzák hitelekkel.

A miniszterelnök korábban a háborún nyerészkedők forgatókönyvéről beszélt, amely szerinte fegyvereket, katonákat, megvásárolt kormányokat és a háborúpárti tőkések által megvásárolt médiát foglal magában. Orbán szerint a háborús irányzat mögött komoly erők állnak.

A magyar kormány számára azonban nehezen látható, hogyan tudnának pénzt beszedni az "amerikai ipartól" vagy a hadiipartól. A német Rheinmetall cég, mint a kormány stratégiai partnere és a Fidesz-közeli 4iG üzlettársa, Magyarországon aktív, de a magyar kormány hogyan tudna pénzt szerezni az Ukrajnát finanszírozó államoktól és nemzetközi intézményektől, mint az USA vagy a Világbank, az is kérdéses.

Ha az orosz agresszor felet is beleértjük a "háború finanszírozásába", akkor a magyar kormány esetlegesen az orosz energiahordozók importjának leépítésével próbálkozhat, tekintettel arra, hogy Magyarország Oroszországgal szembeni külkereskedelmi egyenlege jelentős mínuszban zárt.

A legvalószínűbb, hogy a miniszterelnök a pénz- és/vagy tőkepiacot érintő különadó bevezetésén gondolkozik. Az OTP Bank, amely mind Oroszországban, mind Ukrajnában jelen van, egy ideig szerepelt azon az ukrán listán, amely a háborús szponzorokat gyűjtötte. A magyar kormány keményen lobbizott és zsarolt az OTP listáról való eltávolításáért, Szijjártó Péter külügyminiszter többször is kijelentette, hogy Magyarország kész blokkolni mindenféle, Ukrajnával kapcsolatos uniós döntést, amíg az OTP-t nem veszik le a listáról.

Ezért meglepő lenne, ha az OTP-t mint háborús nyerészkedőt állítanák pellengérre és újabb különadót vetnének ki rá. Egy ilyen lépés valószínűleg véget vetne Orbán Viktor és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közötti kedélyes közös programoknak.