Kiss Ambrus: Perben és haragban állunk a kormánnyal a szolidaritási hozzájárulás miatt

A Magyar Államkincstár 2 milliárd forintot inkasszált a Fővárosi Önkormányzat számlájáról, miután a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester azonnali jogvédelem iránti kérelmét. Ezzel a lépéssel a kormányzat már több mint 30 milliárd forintot hajtott be az önkormányzattól.

Kiss Ambrus, a főváros általános főpolgármester-helyettese az ATV Híradónak nyilatkozva kifejtette, hogy a kormánnyal fennálló konfliktusuk a szolidaritási hozzájárulás körül forog. Kiss szerint a hozzájárulás mértéke túlzott, és hangsúlyozta, hogy Budapest nettó befizetője a központi költségvetésnek, tehát a város finanszírozza a kormány gazdaságpolitikáját, nem pedig fordítva.

A főpolgármester-helyettes továbbá elmondta, hogy továbbra is jogtalanul magasnak tartják a szolidaritási hozzájárulás mértékét, és ezt nem csak ők állítják, hanem az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése is alátámasztja.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly pert indított az állam ellen, miután a szolidaritási hozzájárulás összegét 5 milliárdról 58 milliárd forintra emelték. Az elsőfokú ítélet hatáskör hiányában elutasította a keresetet 2023 júliusában, azonban szeptemberben a fővárosnak mégis jogvédelmet biztosítottak az eljárás idejére. A Magyar Államkincstár ennek ellenére novemberben 5,6 milliárd forintot vont le Budapest számlájáról, ami miatt a fővárosi vezetés feljelentést tett. A Fővárosi Önkormányzat 2023 tavaszán tagadta meg a szolidaritási adó befizetését, az állam ezt követően kezdett inkasszózni.

„Továbbra is jogtalannak tartjuk a szolidaritási hozzájárulás ilyen mértékét, jogtalannak tartjuk, hogy mi nettó befizetők vagyunk, hiszen az lehetetlen, hogy egy önkormányzat nem kap pénzt a feladatainak az ellátására, hanem még ennél jóval többet is befizet” – mondta Kiss Ambrus.