A hőség csúcsa a hétvégén várható

A héten tovább fokozódik a meleg, a hőség a hétvégén enyhülhet. Szerdán a nyugat-európai ciklon előoldalának hatására melegszik az idő, a hőmérséklet akár rekordot is dönthet.

Szerdán a kora reggeli órákban 13-21 fok várható, napközben pedig 30-38 fokos maximumokra kell készülni. A délnyugati szél időnként megélénkülhet, a Dunántúlon erős széllökések is előfordulhatnak. A napsütés mellett legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja meg az égboltot.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront érkezik, amely északnyugatira fordítja a szelet, és pár fokkal hűvösebb levegőt hoz az Észak-Dunántúlra és az északkeleti országrészre. A Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon azonban továbbra is 30 Celsius fok fölötti csúcshőmérsékletek maradnak. A hőmérséklet délutánra 29-37 fok között alakulhat. Csapadék nem várható, csupán több gomolyfelhő jelenhet meg az égen.

Pénteken a hőség várhatóan tetőzik, egy újabb hidegfront érkezése várható, amely nagyobb területen hozhat lehűlést, de még így is maradnak 30 fok fölötti csúcshőmérsékletek. A napos idő mellett a Dunántúlon hőzivatarok is kialakulhatnak, délutánra 32-38 fokos kánikula várható. Szombaton érkező hidegfront hozhat feltámadó északnyugati szelet, elszórt záporokkal és zivatarokkal, a Dunántúlon csökken a hőség, keleten és délkeleten azonban még 32-37 fokos maximumok maradhatnak. Vasárnapra szeles idő köszönthet be.

A harmadfokú hőségriasztás miatt kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel. A MÁV naponta 10-17 óra között a nagyobb állomásokon és a fővárosban vizet oszt, míg a Volánbusz 12-14 óra között a Népligetben és a megyeszékhelyeken biztosítja a vízellátást az utazóknak.