Harmadfokú hőségriasztás az országban

Az egész országra harmadfokú hőségriasztást rendeltek el, amely szerda éjféltől szombat éjfélig tart. A kánikula miatt kiemelten fontos a megfelelő öltözködés és a folyadékbevitel.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján 2024. június 19-én, szerdán 0.00 órától 2024. június 22-én, szombat 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. A mai nap során napos időre számíthatunk, kevés fátyol- és gomolyfelhővel, eső azonban nem várható. A délnyugati, déli szél több helyen megélénkülhet, helyenként erősödhet is, a hőmérséklet pedig 32 és 37 fok között alakulhat.

A késő esti órákban a levegő 21 és 28 fok közé hűl le. A fronthatásokra érzékenyeknek kedvező hír, hogy jelenleg nem kell fronthatással számolniuk, azonban a tartósan magas hőmérséklet mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre, stresszt jelenthet.

A HungaroMet kiemelten felhívja a figyelmet a folyadékpótlás fontosságára és az erős UV sugárzásra. A napfény hatására rövid idő alatt bőrpír, leégés alakulhat ki, ami elősegítheti a melanoma kialakulását. Ezért ajánlott a világos, természetes anyagból készült ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, valamint a megfelelő faktorszámú naptej használata.