Szegedi választási eredmények: a Fidesz veresége

Június 9-én a Fidesz–KDNP pártszövetség jelentős vereséget szenvedett Szegeden, ahol Fülöp László jelöltjük csupán 24,04 százalékot ért el, szemben a hosszú ideje regnáló Botka Lászlóval, aki hatodik ciklusára készül.

A Fidesz helyi szervezetében történt változások is jelentős hatással voltak a választási eredményekre. Az egykor a Demokratikus Koalíció tagja, Rádi Ferízt választották meg a szegedi Fidesz élére, ami a pártban belüli átrendeződéseket is jelzi. Chovanecz Kata képviselőnő, aki a Fidesz egyik legaktívabb tagja volt, a választásokon már nem kapott helyet a jelöltek között, és végül függetlenként indult. A Fidesz listáján számos új név jelent meg, de a régi arcok közül csak Ruzsa Roland tudott győzni Kiskundorozsmán.

A kampány során Fülöp László és a szegedi Fidesz láthatóan kevesebb támogatást kapott az országos vezetéstől, mint korábban Nemesi Pál. Az akkori jelölt mellett olyan nevek is megjelentek, mint Novák Katalin, Tarlós István, Varga Judit, Pintér Sándor, Kövér László, Szijjártó Péter, Kósa Lajos és maga Orbán Viktor is. Fülöp László esetében azonban a nagypolitikai támogatás jelentősen visszafogottabb volt.

A Fidesz kampányának zártkörűsége és a jelölt alacsony médiareprezentációja is hozzájárulhatott a gyenge szerepléshez. A Magyar Távirati Iroda a kampány során egyszer sem említette Fülöp nevét, és a sajtótájékoztatókra is csak a helyi kormányközeli média volt hivatalos.

A választási eredményeket tekintve Fülöp László 30 711 szavazattal maradt el Botka Lászlótól, és az öt évvel ezelőtti választáshoz képest is több mint 7 és fél ezer szavazattal kapott kevesebbet. A Fidesz a közgyűlésbe kompenzációs listáról hat helyet tudott megszerezni, de a nyolcból kettőt kutyapártos jelöltek szereztek meg.

Az Európai Parlamenti választásokon Szegeden a Tisza Párt 27 208 szavazattal, 38,32 százalékkal végzett az élen, míg a Fidesz–KDNP 21 305 szavazatot, 30,01 százalékot kapott. Ez 8,31 százalékos és közel 6 ezer szavazatos hátrányt jelentett a Tisza Párt mögött.

A választási eredmények utóhatásairól és a kampány esetleges hibáiról több helyi Fidesz–KDNP-s politikust is megkérdeztünk. Ruzsa Roland szerint nem tudja, lesznek-e következményei az eredményeknek, de továbbra is együtt kíván működni a Botka-többségű testülettel. Mihálffy Béla országgyűlési képviselő pedig azt nyilatkozta, hogy továbbra is számíthatnak rá a szegedi és homokhátsági választópolgárok.