Ez már nem az a német válogatott, amelyik ellen vitézkedtünk

A magyar válogatottra szerdán vár a legnagyobb a feladat az Eb-csoportjában, ugyanis azzal a Németországgal találkozik, amely a nyitómérkőzésen 5-1-re legyőzte Skóciát, és a 16. helyen áll a FIFA világranglistáján, vagyis a kvartett legmagasabban rangsorolt csapata.

A magyarok elleni meccsre minden bizonnyal revansra éhes német válogatott lép majd pályára, hiszen a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában a magyar csapat 1-0-ra győzött Lipcsében. Az Európa-bajnokság csoportkörében is találkoztak már, ahol a mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult, és a németek jutottak tovább. A német válogatott értéke jelenleg 831 millió euró a Transfermarkt szerint, a legértékesebb játékosuk Florian Wirtz, akinek értékét 130 millió euróra teszik.

A németek házigazdaként nem kvalifikáltak az Európa-bajnokságra, így a világbajnoki kudarc óta csak felkészülési mérkőzéseket játszottak. Az Eb nyitányán azonban 5-1-re verték a skótokat.

Szövetségi kapitány

Julian Nagelsmann 2023 szeptembere óta vezeti a német válogatottat. A 36 éves edző korábban a Hoffenheim és az RB Leipzig csapatánál dolgozott, a Bayern Münchennel pedig bajnoki címet nyert. Nagelsmann, aki az Eb-k történetének legfiatalabb edzője, a skótok elleni mérkőzésen is a kedvenc 4-2-3-1-es formációjában küldte pályára a csapatát.

Kapusok

A német keret kapusai között Marc-André ter Stegen (Barcelona), Oliver Baumann (Hoffenheim) és Manuel Neuer (Bayern München) találhatóak. Neuer, aki hosszú sérülése után tért vissza, az ukránok és a görögök elleni felkészülési mérkőzéseken, valamint a skótok elleni Eb-meccsen is védett.

Védők

A német védelem központi alakjai Antonio Rüdiger (Real Madrid) és Jonathan Tah (Bayer Leverkusen). A skótok elleni meccsen Joshua Kimmich (Bayern München) és Maximilian Mittelstadt (Stuttgart) játszott a széleken. További védők lehetnek Robin Koch (Frankfurt), Waldemar Anton (Stuttgart), Nico Schlotterbeck (Dortmund), David Raum és Benjamin Henrichs (mindketten RB Leipzig).

Középpályások

A német válogatott középpályáján olyan játékosok szerepelhetnek, mint Jamal Musiala (Bayern München), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), Kai Havertz (Arsenal), Emre Can (Dortmund), valamint Toni Kroos (Real Madrid) és Ilkay Gündogan (Barcelona). A skótok elleni öt gólból négyet középpályások szereztek. Nagelsmann továbbá Robert Andrichnak (Leverkusen) és Pascal Grosstnak (Brighton) is szerepet szán.

Támadók

A támadósorban Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Thomas Müller és Leroy Sané (mindketten Bayern München) maradtak az előző világbajnokság csapatából. A keretben helyet kapott Maximilian Beier, Chris Führich és Deniz Undav (mindhárman Stuttgart), akik közül Undav 30 Bundesliga-meccsen 18 gólt szerzett.