A főpolgármester-választás további sorsa kérdéses

Még mindig bizonytalan, hogy ki foglalhatja el a főpolgármesteri széket, Karácsony Gergely új választást szeretne, míg Vitézy Dávid a meglévő eredményeket vitatja. A TASZ jogászával, Döbrentey Dániellel vizsgáltuk meg a helyzetet és a lehetséges következményeket.

Karácsony Gergely, aki a választáson szűk előnnyel győzött, új választást szeretne, mivel úgy véli, a választási folyamatban számos furcsaság történt, és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntéseit is megkérdőjelezi. Azt állítja, hogy az NVB megpróbálja elcsalni a választást Vitézy Dávid javára. Vitézy Dávid is jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriánál, így a főpolgármesteri küzdelem még további fordulatokat hozhat.

Vitézy szerint a IV. és VII. kerületben nem húzták le megfelelően a visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokról, ezért két kerületben szeretne új választást. Ezzel szemben Karácsony Gergely egész Budapestre kiterjedő újraszámlálást és választást sürget, mivel úgy véli, a szavazólapok kötegelése nem volt megfelelő, és a választási bizottság politikai motivációval járt el az érvénytelen szavazatok kezelése során.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Döbrentey Dániel szerint a választási bizottságoknak csak az eléjük tárt bizonyítékok alapján lehet dönteniük, és a jogsértésnek érdemben kell kihatnia a végeredményre ahhoz, hogy új választást lehessen kiírni. Döbrentey hozzátette, hogy a választási eljárások során a bizottságoknak van mérlegelési joga, és példaként említette, hogy bár Vitézyék 202 szavazókörben találtak bizonyítékot a visszásságokra, mégis az egész városban újraszámolták az érvénytelen szavazatokat.

A főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság állapította meg, és Vitézy Dávid a három napon belüli jogorvoslati határidőt kihasználva fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely elrendelte az újraszámlálást. A Kúriának három napja van döntést hozni, és a Kúria döntése ellen az Alkotmánybíróság előtt még alkotmányjogi panasszal élhetnek a felek.

Karácsony Gergely az újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadja, míg Vitézy Dávid a Nemzeti Választási Bizottság döntését vitatja, amely elutasította az új választás kiírásáról szóló kérelmét a IV. és a VII. kerületben. Amennyiben új választásra kerül sor, ugyanazok a jelöltek állnak majd a rajtvonalhoz, mint június 9-én.

A korábbi esetek alapján nem példa nélküli a megismételt polgármester-választás. 2019-ben és 2014-ben is voltak olyan települések, ahol a választást meg kellett ismételni, és mindkét esetben jelentősen növelni tudta előnyét a győztes jelölt.