Korrupció gyanúja miatt vizsgálódnak a III. kerületi önkormányzatnál

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely során több helyszínen, köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál is eljárási cselekményeket hajtottak végre.

Az ügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 40 hivatalos személy vesz részt, és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik az ügyészség felkérésére. Az ügyészség szerint részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan szerdán adnak.

A nyomozás hónapokkal ezelőtti ügyre vezethető vissza, amikor is a rendőrök már korábban is végeztek eljárási cselekményeket Óbudán, és négy embert őrizetbe vettek. A gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül szolgáltatások nyújtására és eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, valamint az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal 2021-ben, készpénz ellenében. A fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították.

A nyomozás során felmerült P. Gábor neve, Gajda Péter kispesti polgármester bizalmi embere, aki korábban nyilvánosságra került hangfelvételek szerint többmilliónyi kenőpénzt osztott vissza a III. kerületi önkormányzat által, és állítólagosan befolyásolni tudta az önkormányzati döntéseket.

Kiss László, a III. kerületi polgármester az ügy kirobbanásakor kijelentette, hogy önkormányzatuk mindenben együttműködött a nyomozó hatóságokkal, és hangsúlyozta, hogy az eljárás hivatali dolgozókat, önkormányzati tisztségviselőket vagy az intézményrendszerükben dolgozó munkatársakat nem érint. Azt is hozzátette, hogy az ügy a hivatalban lévő ellenzéki politikusokat, illetve önkormányzatokat célzó lejárató kampány része lehet. Az óbudai önkormányzat álláspontja szerint hivatali dolgozót nem érint a nyomozás, és minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást. Kiss Lászlót azóta újraválasztották, a teljes ellenzék támogatását bíró régi-új polgármester a szavazatok 47,11 százalékát kapta, míg kihívója, a fideszes Bús Balázs 38,56 százalékot.

A legújabb fejlemények szerint azonban őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, a baloldali összefogás politikusát. A letartóztatás a Központi Nyomozó Főügyészség által végzett házkutatás egyenes folyománya, amelyet az óbudai városházán hajtottak végre. Az óbudai önkormányzat a házkutatásra reagálva közölte, hogy a nyomozók iratok szkennelését kérték, és az önkormányzat munkatársai mindenben együttműködtek. Az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól. Habár az önkormányzat közleményében azt írják, hogy az akcióban 40 hivatalos személy vesz részt, a Magyar Nemzet szerint az épületben mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott. Az önkormányzat ismételten hangsúlyozza, hogy minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktívitást, és az erre vonatkozó bizonyítékokat nyilvánosságra fogják hozni.