MVM: Új földgázlelőhelyen kezdődött meg a kitermelés Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint már folyik a földgáz kitermelése a berettyóújfalui gázmező első kútjából, amelyet a tervek szerint 2024. június 17-én helyeztek üzembe.

Az MVM Csoport a tavalyi év végén kezdte meg a földgázkutatási és -termelési beruházásokat Hajdú-Bihar megyében, Berettyóújfalu térségében. A tervek szerint a nyár elején, hétfőn helyezték üzembe az első kutat, a Konyár Ny-7-et, melynek mélysége 2625 méter. A berettyóújfalui gázmezőn további három kút kiképzése és tesztelése, valamint egy újabb kút lemélyítése is várható még az év folyamán.

A nemzeti energiavállalat másik jelentős hazai projektje a békési Sarkadnál található Nyékpuszta mező, ahol már 2020 februárja óta zajlik a kitermelés. Itt eddig négy kutat fúrtak, amelyekből összesen 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) nyertek ki. A két gázmezőn a meglévő kutak mellett összesen akár tíz új kút is létesülhet 2024 végéig.

A hazai gázfelhasználás jelentősen csökkent az energiaválság előtti évekhez képest, az éves szinten 10-11 milliárd köbméterről 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött. Az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának növelése, például az otthonfelújítási program révén, tovább csökkentheti a földgázfogyasztást. A földgáz azonban a megújuló energiaforrások időjárásfüggő termelésének kiegyenlítőjeként továbbra is fontos szerepet játszik a zöld átállásban.

Az MVM nemzetközi szinten is terjeszkedik a földgázkitermelés területén. A vállalat nemrégiben szerzett 5 százalékos részesedést a Shah Deniz gázmezőben, amely Azerbajdzsán területén található és a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjének számít.